Na hlavný obsah

Premiér Johnson považuje vzťah medzi Francúzskom a Britániou za významný

Francúzi sa hnevajú pre vznik bezpečnostného paktu medzi USA, Britániou a Austráliou.

Premiér Johnson považuje vzťah medzi Francúzskom a Britániou za významný
Na snímke britský premiér Boris Johnson nastupuje do lietadla smer USA na stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Foto: SITA/AP

Vzťah medzi Francúzskom a Spojeným kráľovstvom má pre Londýn „nesmierny význam“, uviedol v nedeľu (19. 9.) britský premiér Boris Johnson. Urobil tak v snahe zmierniť rozhorčenie Francúzov, ktoré vyvolalo oznámenie strategického paktu medzi Spojenými štátmi, Austráliou a Britániou, napísala v pondelok (20. 9.) agentúra AFP.

„Naša láska k Francúzsku je nevyvrátiteľná,“ uistil premiér novinárov na palube lietadla smerujúceho do New Yorku. V rámci cesty do Spojených štátov sa Johnson má stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom a zúčastniť sa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Austrália vo štvrtok (16. 9.) oznámila, že odstúpi od niekoľkomiliardovej zmluvy na výrobu konvenčných ponoriek, ktorú uzavrela s francúzskou firmou Naval Group v roku 2016. Namiesto toho plánuje postaviť najmenej osem ponoriek na jadrový pohon, čo má umožniť nový bezpečnostný pakt medzi Austráliou, Britániou a USA.

Francúzsko označilo zrušenie dohody za „nôž do chrbta“ zo strany blízkych spojencov a povolalo svojich veľvyslancov v USA a v Austrálii na konzultácie do Paríža.

„Toto partnerstvo nemá mať v žiadnom prípade víťazov a porazených, úmyslom nebolo nikoho vylúčiť,“ povedal Johnson. Pakt podľa neho nemá vzbudzovať u ostatných obavy, najmä „nie u našich francúzskych priateľov“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron má kvôli sporu v najbližších dňoch telefonicky hovoriť s Bidenom, uviedol hovorca francúzskej vlády Gabriel Attal.

Stretnutie plánované na tento týždeň medzi francúzskou majsterkou obrany Florence Parlyovou s jej britským náprotivkom Benom Wallacomna žiadosť Paríža zrušili, píše s odvolaním sa na ministerské zdroje AFP. Správu spravodajskému serveru BBC potvrdil aj bývalý britský veľvyslanec v Paríži Peter Ricketts, podľa ktorého stretnutie „odložili na neskorší dátum“.

Bezpečnostný pakt trojice západných krajín predtým odsúdila Čína, podľa ktorej ide o narušenie mieru a stability v regióne a „mentalitu z čias studenej vojny“. Svoje obavy v pondelok podľa severokórejských médií vyjadril aj vysokopostavený činiteľ ministerstva zahraničia KĽDR.

„Ide o veľmi neželaný a nebezpečný krok, ktorý naruší strategickú rovnováhu v ázijsko-tichomorskom regióne a odštartuje preteky v jadrovom zbrojení,“ uviedol nemenovaný činiteľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet