Na hlavný obsah

Prevažná väčšina zaočkovaných by prišla aj na tretiu dávku

Slovákov k očkovaniu najviac motivuje ochrana zdravia.

Prevažná väčšina zaočkovaných by prišla aj na tretiu dávku
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Prevažná väčšina (76 %) zaočkovaných by si dala aplikovať aj tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Takmer 15 percent zaočkovaných by ju však odmietlo. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu spoločnosti MEDIAN SK pre RTVS, ktorý realizovala od 31. augusta do 6. septembra na vzorke 1 018 respondentov nad 18 rokov.

Viac ako tretina (35 %) oslovených nie je zaočkovaná. Viac ako polovica (55 %) však má za sebou obidve dávky vakcíny, dve percentá sú po prvej dávke a ďalšie tri percentá sa tak chystajú urobiť v najbližšom období.

Najväčšou motiváciou je ochrana zdravia

Najčastejším dôvodom, pre ktorý sa za očkovanie rozhodli, bola ochrana zdravia seba a svojej rodiny. Uviedli to takmer tri štvrtiny respondentov. Päťdesiatjeden percent tak spravilo preto, aby sa mohli vrátiť k normálnemu životu bez obmedzení. Slobodné cestovanie bolo motiváciou pre takmer štvrtinu opýtaných. V prípade 13 % opýtaných bol dôvodom charakter ich práce. Očkovacia lotéria presvedčila len dve percentá ľudí.

Naopak, najčastejšími dôvodmi, prečo Slováci odmietajú očkovanie, sú tie, že vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo (37 %), strach z vedľajších účinkov (35 %), že vakcína nie je plnohodnotne schválená (34 %). Ďalších 30 percent neverí farmaceutickým firmám, takmer štvrtina deklarovala, že vakcíny obsahujú škodlivé látky a 12 % sa spolieha na svoju dobrú imunitu.

Desať percent respondentov nemá dostatok informácií o vakcínach. O zbytočnosti očkovania je presvedčených šesť percent opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko