Na hlavný obsah

Prevažne ženská vláda v Albánsku získala dôveru parlamentu

V kabinete ženy zastávajú 12 zo 17 postov.

Prevažne ženská vláda v Albánsku získala dôveru parlamentu
Na snímke súčasný albánsky premiér Edi Rama. Foto: TASR/AP

Dôveru parlamentu v piatok (17. 9.) dostala nová albánska vláda premiéra Ediho Ramu, ktorého Socialistická strana tento rok na jar vo voľbách získala absolútnu väčšinu a môže tak vládnuť bez koaličného partnera. V kabinete ženy obsadili 12 zo 17 kresiel, čím sa Albánsko dostalo na popredné miesta svetového rebríčka zastúpenia žien vo vládnych pozíciách, píše agentúra AP.

V parlamente za vládu hlasovalo 77 poslancov, 53 ju nepodporilo. Rama sa premiérom stal tretíkrát v rade. Hlavnou úlohou nových ministeriek a ministrov bude dokončiť rekonštrukciu oblastí postihnutých ničivým zemetrasením z predvlaňajšieho novembra.

Prioritou je aj vyrovnanie sa s pandémiou covidu a jej dopadmi na ekonomiku a tiež boj proti korupcii a obchodovaniu s drogami. Rama chce z Albánska do roku 2030 urobiť „úplného víťaza v turistickom ruchu na Balkáne“.

Päťdesiatsedemročný maliar Rama vedie Socialistickú stranu od roku 2005. Premiérom sa prvýkrát stal v roku 2013, predtým bol jedenásť rokov primátorom Tirany. Albánsko, ktoré má 2,8 milióna obyvateľov, je od roku 2009 členom NATO a usiluje sa o vstup do Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet