Na hlavný obsah

Prezident Zelenskyj vyzval štáty OSN, aby odsúdili ruskú okupáciu Krymu

Zároveň chce aktualizovať Chartu OSN.

Prezident Zelenskyj vyzval štáty OSN, aby odsúdili ruskú okupáciu Krymu
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

K „oživeniu“ základných princípov OSN a podpore tých, ktorí chcú zmeniť svet k lepšiemu, vyzval na 76. zasadnutí Valného zhromaždenia ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Žiadal tiež členské štáty OSN, aby sa pripojili k vyhláseniu účastníkov Krymskej platformy a odsúdili ruskú okupáciu Krymu.

Pri tejto príležitosti podpichol Rusko, keď v prejave odporučil, aby „niekto“ pri diskusii o agresii a okupácii neopúšťal sálu, ale aby opustil územie Ukrajiny, napísal spravodajský server Ukrajinska Pravda.

„Chceme oživiť OSN. Na začiatok je potrebné aktualizovať chartu,“ povedal Zelenskyj. „(Charta OSN) nepredstavuje nejaké odporúčania, ktoré možno vykonávať ľubovoľne. Nenájdete tam slová: každý sám za seba. Potom by svet nemusel priznať, že zlyhal v teste, aký predstavuje covid, že zlyhal v teste jednoty,“ dodal Zelenskyj, ktorého vo štvrtok (23. 9.) citoval ukrajinský spravodajský server Korrespondent.

„Sme vďační, že do programu rokovania zaradili bod o situácii na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny. Hoci, ako by mohli Krym a Donbas, ktoré zostávajú okupované, zmiznúť z agendy OSN? To je zrejmé nielen nám,“ vyhlásil Zelenskyj.

„Som vďačný všetkým štátom, ktoré tento rok vo svojich prejavoch spomenuli Ukrajinu … a mnohým ďalším, ktorí sa nehanbia za to, že Ukrajina je ich priateľ, ich partner, ktorý vie nazývať veci pravými menami: okupáciu nazývať okupáciou a agresiu agresiou,“ dodal ukrajinský prezident. Pripomenul, že Jalta a Krym sú okupované už ôsmym rokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet