Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová a islandská premiérka iniciovali výzvu na podporu práv Afganiek

Držiteľov moci vyzvali, aby sa zdržali násilia na ženách.

Prezidentka Čaputová a islandská premiérka iniciovali výzvu na podporu práv Afganiek
Na archívnej snímke žena, ktorá utiekla pred násilím v Afganistane. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová iniciovali spoločnú výzvu ženských svetových politických líderiek na podporu práv a príležitostí žien a dievčat v Afganistane.

Súčasných a budúcich držiteľov moci v Afganistane vyzvali, aby sa zdržali násilia na ženách a aby rešpektovali práva žien a dievčat. RTVS o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Odhliadnuc od našich odlišností, muži a ženy sú si rovní a ich práva sú neodcudziteľné a nespochybniteľné“, uvádza sa vo vyhlásení, ktorým vyslali jasný odkaz, že medzinárodná komunita musí pozorne sledovať situáciu v krajine a dodržiavanie práv skupín, ktoré patria v súčasnosti v Afganistane medzi najohrozenejšie. „Budeme počúvať hlas afganských žien a dievčat“, zhodli sa prezidentky a premiérky.

K výzve sa pridali dánska premiérka Mette Frederiksen, estónska prezidentka Kaja Kallas, fínska premiérka Sanna Marin, prezidentka Gruzínska Salome Zourabichvili, grécka prezidentka Katerina Sakellaropoulou, premiérka Litvy Ingrida Šimonytė, prezidentka Moldavska Maia Sandu, nórska premiérka Erna Solberg a novozélandská premiérka Jacinda Ardern. 


    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet