Na hlavný obsah

Prezidentka: Majme odvahu k ľudskosti

Na stretnutí v prezidentskej záhrade sa zúčastnili stovky hostí.

Prezidentka: Majme odvahu k ľudskosti
Pápež František a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas privítacieho ceremoniálu v Prezidentskom paláci. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v pondelok (13. 9.) v Grasalkovičovom paláci pápeža Františka, ktorý je na štvordňovej Apoštolskej ceste na Slovensku.

„Vítame Vás nielen ako predstaviteľa jednej z najväčších duchovných rodín tejto planéty a jej hodnôt, ale tiež ako nositeľa veľmi potrebnej inšpirácie pre budúcnosť ľudstva,“ uviedla vo svojom príhovore.

Poukázala nielen na mnohonásobné prepojenie sveta, ale aj na jeho tragické rozdeľovanie. „Každá kríza, pandemickú krízu nevynímajúc, prináša silné slová a gestá. Pokojný tón, porozumenie a pochopenie sú čoraz viac považované za prejav slabosti. Akoby sme si postupne zvykali na to, že výsledkom ľudského snaženia, spoločenskej alebo politickej diskusie má byť porazenie svojho názorového oponenta.

Ak však má byť podľa prezidentky zmena epochy vstupom do lepšej budúcnosti, je potrebné zmeniť prístup. Ako upozornila, výsledkom každej snahy, spoločenskej diskusie či politickej súťaže nesmie byť víťazstvo a porážka, ale pochopenie a nájdenie porozumenia.

Pripomenula, že jediný spôsob, ako zvládnuť krízy, ktorým svet čelí, je spolupráca. „Jediné, čo potrebujeme, je ľudskosť. Uvedomenie si pri pohľade na kohokoľvek z nás, že ty si ja a ja som ty, že tvoríme jednotu. Majme teda odvahu k ľudskosti. Sme odkázaní žiť spoločne, a bez pochopenia a vzájomného porozumenia to nedokážeme.“

Pápeža Františka označila za jednu z najväčších mravných a duchovných autorít súčasného ľudstva. Dodala, že jeho spôsob hlásania evanjelia a osobný mravný príklad oslovuje aj ľudí ďaleko za viditeľnými hranicami katolíckej cirkvi.

„Vyzývate k pokore, milosrdenstvu a všeľudskému bratstvu. Vyzývate k novej kultúrne politiky a k novej etike v hospodárstve. Vo svojich sociálnych encyklikách varujete pred najväčšími nebezpečenstvami našej doby – populizmom, národným sebectvom, fundamentalizmom a fanatizmom. Viditeľne sa staviate proti všetkým, ktorí chcú náboženstvo zneužívať na politické ciele. Zdôrazňujete, že k jadru evanjelia patrí starosť o ľudí v núdzi, o ľudí bez domova, o ľudí, ktorých z vlastnej krajiny vyháňajú vojny, terorizmus a chudoba. Pri mnohých príležitostiach opakujete, že akákoľvek forma antisemitizmu, ale tiež náboženskej neznášanlivosti je nezlučiteľná s kresťanstvom,“ uviedla prezidentka.

Dodala, že Svätý Otec prichádza medzi srdečných a prajných ľudí, ktorí si ctia svoje tradície a svoju zem.

Na podujatí v záhrade Grasalkovičovho paláca, ktoré sa uskutočnilo po oficiálnom uvítacom ceremoniáli, sa zúčastnilo približne 500 pozvaných hostí zo všetkých sfér politického a spoločenského života.

Dary s praktickou aj symbolickou hodnotou

Prezidentka darovala pápežovi po spoločnom stretnutí dary, ktoré majú nielen praktickú, ale aj symbolickú hodnotu.

Symbolickým bol chlieb, upečený v trnavskej pekárni Chlieb náš. Uložený bol v prútenom košíku, ktorý uplietol majster ľudovej umeleckej výroby Pavol Vrtich. Prikrytý bol paličkovanou čipkou z Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. Prikrývku navrhla výtvarníčka Božena Janeková v roku 1987.

Chlieb sa v starokresťanskej modlitbe spomína ako symbol spájania. Zároveň je symbolom života, ľudskej práce a dobrých skutkov.

Pápež dostal aj knihu Reštaurovanie od akademickej maliarky Márie Bidelnicovej. Významnou súčasťou jej reštaurátorskej práce je obnova sakrálnych pamiatok. Približuje v nej rôzne reštaurátorské postupy a techniky na dielach od gotiky až po súčasnosť.

Životné prostredie aj sociálne problémy

Keďže oboch spája tiež vzťah k životnému prostrediu, medzi darmi je nabíjacia stanica od slovenskej startupovej firmy AgeVolt z Bratislavy, ktorú budú môcť vo Vatikáne používať na dobíjanie elektromobilov.

Prezidentka sa rozhodla podporiť aj Vatikánsku komisiu pre Covid-19 a Fond pápežských misijných diel, ktoré vznikli z iniciatívy Svätého Otca. Cez ne je financovaný boj s pandémiou v chudobných štátoch.

Dostanú pľúcny ventilátor od spoločností IPM Chirana a Chirana Medical. Firma súčasne vyškolí personál v zariadení podľa výberu Svätej Stolice.

Medzi darmi je zároveň 14 germicídnych žiaričov od spoločností Microwell v Šali, Nexa v Piešťanoch a Unizdrav v Prešove, 98 000 špeciálnych injekčných striekačiek od Chirana T Injecta, ktoré sa používajú na očkovanie proti covidu. Ďalej 108 000 ochranných rúšok od firmy Vidra zo Žiliny a 40 kartónov dezinfekčných prostriedkov od firmy Banchem z Dunajskej Stredy.

Tradičným darom Zuzany Čaputovej bol aj med od včiel z úľov v prezidentskej záhrade.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko