Na hlavný obsah

Prezidentkin prejav pravdivo popísal realitu, myslí si premiér Heger

Fico ju skritizoval a označil za členku vlády.

Prezidentkin prejav pravdivo popísal realitu, myslí si premiér Heger
Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová vystupuje so správou o stave republiky v parlamente. Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) označil správu prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky, ktorú predniesla v utorok (28. 9.) v parlamente za vyváženú. „Pravdivo popísala realitu – kde sme ako vláda mali nedostatky a kde sme zaznamenali úspechy,“ uviedol.

Ocenil, že prezidentka vyzdvihla obetavosť ľudí v prvej línii v boji s pandémiou a tiež správne poukázala na očistu spoločnosti od korupcie a podporila reformy, ktoré sú podľa Hegera jedinou cestou k prosperite a vyššej kvalite života.

Zároveň prezidentku uistil, že ak si to bude situácia týkajúca sa cien energií vyžadovať, tak „vláda podá pomocnú ruku nízkopríjmovým skupinám tak, ako to bolo počas pandémie.“

Prijal tiež prezidentkinu výzvu na konsolidáciu situácie v Policajnom zbore.

V reakcii na prezidentkine slová o druhej vlne pandémie na Slovensku označil za dôležité, že sme sa z nej poučili. Odnáša si z nej dve ponaučenia.

„Pandémia slovenské zdravotníctvo vyzliekla úplne donaha a ukázala, ako zdravotníctvo nebolo pripravené,“ uznal. „Zachraňovali to obetaví lekári a zdravotníci, ktorí podali nadľudský výkon,“ dodal Heger.

Druhým poznatkom je podľa Hegera to, že ochorenie COVID-19 je enormne nebezpečnou a naozaj smrteľnou chorobou. „Nemali by sme ju podceňovať,“ uzavrel.

Výzva na spoluprácu

Ministerka investícii Veronika Remišová a poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí ocenili výzvu prezidentky na spoluprácu. „Jedine spolupráca je cesta k stabilite a pokoju v našej krajine,“ zdôraznil Šeliga na sociálnej sieti.

„Som rada, že pani prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos tejto vlády. Zároveň poukázala na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili, ako napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície,“ vysvetlila ministerka.

„Za ľudí bude naďalej ponúkať zdravé nepopulistické odborné riešenia predovšetkým v oblasti spravodlivosti, regionálneho rozvoja a profesionálneho, kompetentného a nekorupčného riadenia štátu,“ uviedla v stanovisku Remišová.

Ficova kritika

Predseda Smeru-SD Robert Fico zasa prezidentku kritizoval za to, že obsah jej správy v plnom rozsahu podporil vládnu koalíciu.

„Neviem prečo sa pani prezidentka stavia do tejto polohy. Predsa povinnosťou prezidenta je byť nadstranícky, byť hlavou štátu, reprezentovať túto krajinu a poukazovať na dobré aj zlé veci,“ uviedol Fico s tým, že prezidentka vystúpila ako členka vlády.

Fico jej ďalej vyčítal, že nespomenula, kto je zodpovedný za to, že Slovensko je jednou z najhorších krajín v počte úmrtí na covid v prepočte na obyvateľov. „Môže za to vláda pána Hegera a pána (ministra financií Igora) Matoviča (OĽANO),“ spresnil.

Odkázal jej, že strach a hnev, ktoré dominujú na Slovensku, nie sú výsledkom pandémie. „To je hlboký omyl. Strach a hnev sú výsledkom toho, že táto vláda je neschopná,“ zdôraznil. Ľudia sa vraj boja, čo s nimi bude a necítia podporu vlády, ktorá nepodniká kroky v prospech ochrany ľudí.

Smer zároveň prekvapilo, že nepovedala „ani pol slova“ o stave verejných financií, ktoré sú podľa Európske komisie a Rady pre rozpočtovú zodpovednosť v najhoršom stave spomedzi krajín EÚ. „To je naozaj fakt, ktorý sa dá opomenúť pri správe prezidentky o stave štátu?“ pýtal sa.

Predsedu opozičnej strany tiež zarazilo, že vo svojom príhovore propagovala očkovanie. „Toto nie je úlohou hlavy štátu, aby robila reklamnú agentúru farmafirmám na svete,“ dodal Fico.

Na záver povedal, že ak prezidentka bude aj naďalej takto vystupovať, „dôveryhodnosť a vážnosť prezidentského úradu pôjde prudko dole.“

Príliš jemná kritika

Predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini povedal, že v kritike vlády za nezvládnutie pandémie mohla byť ešte tvrdšia.

„Prezidentka sa snažila nastaviť aké-také zrkadlo vládnej koalícii. Ale na to, v akom marazme sa krajina nachádza a aké hlboké a vážne sú problémy slovenskej spoločnosti, mi prišiel jej jazyk príliš jemný,“ poznamenal.

Podľa jeho slov sa prezidentka postavila alibisticky k otázke referenda o predčasných voľbách. Očakával výrazný apel, aby vyhoveli žiadosti ľudí, ktorí ho žiadajú. Veľmi alibisticky vníma aj vyjadrenia prezidentky k otázkam právneho štátu.

„Súhlasím, že spoločnosť je extrémne rozdelená, rozhádaná a že Slovensko bude v nasledujúcich mesiacoch potrebovať zmier a spojenie sa pre to, aby sme sa z tohto marazmu dostali,“ poznamenal. Myslí si, že keď raz odznie koronakríza i problémy v právnom štáte, tak sa ľudia budú pýtať ako ďalej. Následne si vie predstaviť, že jej výzvy na zjednotenie budú mať logiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko