Na hlavný obsah

Pri bojoch proti povstalcom v Jemene zahynulo 67 ľudí

Situácia v krajine sa v uplynulých týždňoch zhoršila.

Pri bojoch proti povstalcom v Jemene zahynulo 67 ľudí
Na archívnej snímke stúpajúci dym po bojoch v jemenskom hlavnom meste Saná na začiatku marca. Foto: TASR/AP

Najmenej 67 ľudí zahynulo pri najnovších bojoch medzi húsijskými povstalcami a vládnymi silami na severe Jemenu. Informovala o tom v pondelok (27. 9.) agentúra AFP, ktorá sa odvolala na nemenovaného predstaviteľa tamojšej armády.

Pri bojoch a leteckých útokoch v provinciách Maarib a Šabwa za uplynulých 24 hodín zahynulo 58 húsijských povstalcov a 9 príslušníkov vládnych síl, spresnil nemenovaný zdroj. Tieto údaje potvrdili agentúre AFP aj miestne zdravotnícke zdroje.

Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou v uvedených oblastiach údajne podnikla voči vzbúrencom vyše 20 leteckých útokov.

Boje medzi jemenskou vládou a húsijskými povstalcami sa v uplynulých týždňoch zintenzívnili. Vzbúrenci vo februári tohto roka vystupňovali svoje úsilie o obsadenie strategického mesta Maarib. Prestrelky si na oboch stranách doposiaľ vyžiadali stovky obetí na životoch.

Medzinárodne uznaná vláda vedie ozbrojený konflikt s húsijskými povstalcami, ktorých podporuje Irán, od roku 2014. Vtedy sa im podarilo obsadiť hlavné mesto krajiny Saná. Vojenská koalícia na čele so Saudskou Arábiou vstúpila do konfliktu na strane vládnych síl na jar 2015 a v lete 2016 zablokovala medzinárodné lety na letisko v Saná.

Vojna v oblasti si za uplynulých sedem rokov vyžiadala podľa odhadov desaťtisíce obetí. Milióny ľudí museli zo strachu o život opustiť svoje domovy.

Podľa Organizácie Spojených národov je až 80 percent obyvateľov Jemenu odkázaných na humanitárnu pomoc. OSN tiež tvrdí, že ide o najhoršiu humanitárnu krízu v súčasnom svete. V minulotýždňovej správe Svetového potravinového programu sa uvádza, že v krajine hladuje až 16 miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet