Na hlavný obsah

Pri samovražednom útoku islamistov v Somálsku zomrelo najmenej 15 ľudí

Medzi mŕtvymi bola aj poradkyňa premiéra.

Pri samovražednom útoku islamistov v Somálsku zomrelo najmenej 15 ľudí
Ľudia sa zhromaždili pri vraku auta po bombovom útoku pri kontrolnom stanovišti prezidentského paláca v Mogadišu. Foto: TASR/AP

Najmenej 15 mŕtvych vrátane dvoch detí a ďalších 13 zranených si vyžiadal výbuch vozidla na kontrolnom stanovišti neďaleko prezidentského paláca v somálskej metropole Mogadišo. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom v sobotu (25. 9.) informovala agentúra DPA.

Polícia uviedla, že pri útoku zahynuli aj traja príslušníci bezpečnostných zložiek. Väčšinu obetí tvoria civilisti. Samovražedný atentátnik útok neprežil.

K zodpovednosti za explóziu sa prihlásilo radikálne islamistické hnutie aš-Šabáb, ktoré je napojené na teroristickú sieť al-Káida. Auto naložené výbušninami vrazilo do osobných a nákladných vozidiel pri kontrolnom stanovišti, odkiaľ vedie cesta k vstupu do prezidentského paláca, opísala agentúra AP.

Cez toto kontrolné stanovište jazdí prezident a premiér pri cestách na letisko alebo z neho, podotkla AP. Hovorca hnutia aš-Šabáb neskôr uviedol, že samovražedný útočník cielil na konvoj áut, ktorý mieril do paláca. Svedok agentúre Reuters opísal, že videl sedem zničených áut a tri rikše. Celá križovatka bola podľa neho pošpinená krvou.

Vládny hovorca Mohamed Ibrahim Moalimuu oznámil, že medzi obeťami je poradkyňa premiéra pre záležitosti žien a ľudských práv Hibaq Abukarová. „Bola jedným z pilierov premiérovej kancelárie v otázkach týkajúcich sa žien,“ oznámil na facebooku. Podľa Reuters nie je jasné, či Abukarová bola v čase výbuchu v konvoji, alebo sa ocitla blízko explózie.

Podľa policajného hovorcu Abdifataha Adama Hassana ďalších deväť ľudí utrpelo zranenia. Počet obetí by však mohol byť vyšší, keďže niektorých mŕtvych a zranených odniesli ich príbuzní, uviedol Hassan. „Za výbuchom stojí aš-Šabáb. Zabili osem ľudí, vrátane vojaka, matky a dvoch detí. Aš-Šabáb masakruje civilistov,“ dodal Hassan.

Radikálne hnutie aš-Šabáb, ktoré chce zvrhnúť vládu a presadiť v Somálsku svoj prísny výklad islamského práva, vykonáva podobné útoky často.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet