Na hlavný obsah

Počas vojny zachránil viac ako tisíc životov, teraz ho rwandský súd uznal vinným z terorizmu

Stal sa inšpiráciou pre film Hotel Rwanda.

Počas vojny zachránil viac ako tisíc životov, teraz ho rwandský súd uznal vinným z terorizmu
Na súde Paul Rusesabagina, ktorého konanie počas genocídy v Rwande v roku 1944 poslúžilo ako námet pre film Hotel Rwanda. Foto: TASR/AP

Rwandský súd v pondelok (20. 9.) uznal vinným z terorizmu Paula Rusesabaginu, ktorého činy boli inšpiráciou pre známy hollywoodsky film Hotel Rwanda. Oznámila to agentúra Reuters. Hrozí mu 25 rokov za mrežami až doživotie. Rozhodnutie o výške trestu sa čaká neskôr.

Okrem Rusesabaginu súdili za členstvo v teroristickej skupine niekoľko ďalších ľudí. „Útočili na ľudí v ich domovoch aj na cestách v autách, spáchali teroristické činy a potom sa tým chválili z nakrútených videí,“ povedala sudkyňa Beatrice Mukamurenziová.

Medzi deviatimi bodmi obžaloby voči Rusesabaginovi bolo členstvo v teroristickej skupine, únos, podpaľačstvo a vražda. Prokuratúra požaduje doživotný trest.

Mali ho zavliecť do krajiny

Rusesabagina v čase občianskej vojny v krajine využil svoje postavenie manažéra prominentného hotela v Kigali, aby zachránil vyše tisíc utečencov. Za to mu udelili prezidentskú medailu USA. Miestne úrady ho vlani obvinili z terorizmu v súvislosti s povstaleckou skupinou Demokratickej sily pre oslobodenie Rwandy (FDLR).

Sedemdesiatšesťročný Rusesabagina má tiež belgické občianstvo a v Rwande sa objavil vlani v lete za nevyjasnených okolností. Tvrdí, že ide o politický proces. Vlani v septembri pred súdom pripustil, že sa podieľal na založení FDLR, odmietol ale, že by sa podieľal na bojoch či zločinoch.

Z exilu, kde žil od roku 1996, kritizoval rwandského prezidenta Paula Kagameho, všetky obvinenia poprel a tvrdí, že ho do Rwandy uniesli z Dubaja, aby ho mohli postaviť pred súd.

Umlčovanie kritikov

Timothy Longman, ktorý prednáša politológiu na univerzite v Bostone a je autorom dvoch kníh o Rwande, o procese povedal, že „spadá do dlhej histórie umlčovania opozície vo Rwande“.

„Tento verdikt v Rusesabaginovom prípade je takmer bezvýznamný, pretože hlavné oznámenie je, že nikto v Rwande si nebude môcť byť istý, ak bude kritizovať Kagameho a vládnuci Rwandský vlastenecký front,“ povedal Longman.

Pri genocíde v Rwande, ktorá vypukla v apríli 1994, zmasakrovali hutuskí extrémisti za 100 dní zhruba 800 000 menšinových Tutsiov a umiernených Hutuov a asi 2,7 milióna ľudí muselo utiecť zo svojich domovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet