Na hlavný obsah

Protesty proti covidovým opatreniam v Ľubľane vyústili do výtržností

Demonštranti poškodili aj budovu parlamentu.

Protesty proti covidovým opatreniam v Ľubľane vyústili do výtržností
Demonštranti protestujú proti najnovším epidemiologickým reštrikciám v centre Ľubľany. Foto: TASR/AP

Stredajší (16. 9.) protest proti covidovým opatreniam v slovinskom hlavnom meste Ľubľana vyústil do výtržností. Demonštranti poškodili budovu parlamentu, polícia odpovedala slzným plynom a vodnými delami. Viacerých účastníkov protestu zatkli, medzi zranenými sú aj policajti, informoval spravodajský server N1.

Demonštráciu do centra Ľubľany zvolali odporcovia nariadenia, ktorým sa od stredy vyžaduje doklad o bezinfekčnosti – teda certifikát o očkovaní, potvrdenie o prekonaní covidu alebo negatívny test na covid – na takmer všetkých verejných miestach. Jednou z požiadaviek boli tiež predčasné voľby. Podľa agentúry APA protest zorganizovali skupiny popieračov covidu a odporcovia očkovania a rúšok.

Pôvodne pokojný protest sa začal zvrhávať vo výtržnosti po tom, ako sa jeho účastníci presunuli pred budovu zákonodarného zboru a začali na ňu hádzať zábavnú pyrotechniku, fľaše, dlažobné kocky a ďalšie predmety. Podľa predsedu parlamentu Igora Zorčiča rozbili okolo 12 okien. Po následnom policajnom zákroku sa na strážnikov zniesla spŕška rôznych predmetov.

Ľubľanská polícia podľa N1 potvrdila zatknutie bližšie neurčeného počtu demonštrantov, ktorých sa v centre slovinskej metropoly zišlo zhruba 8 000. Uviedla tiež, že niekoľko príslušníkov utrpelo zranenia. Obnoviť poriadok sa polícii podarilo okolo desiatej hodiny večernej.

Premiér Janez Janša na twitteri uviedol, že jeho kabinet sa nátlaku nepodvolí a proticovidové opatrenia ponechá v platnosti. Súčasne vyzval prokuratúru a súdy, aby netolerovali vyhrážky a násilie.

Vláda sprísnením reštrikcií reagovala na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu. Za posledný deň pribudlo v krajine s dvoma miliónmi obyvateľov 1 364 nových prípadov nákazy a šesť úmrtí spojených s covidom. Takzvaná sedemdňová incidencia, teda počet novoinfikovaných na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní, je teraz na hodnote 303,6. Plne zaočkovaných je 45 percent obyvateľstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet