Na hlavný obsah

Rakúsky Burgenland chce spustiť očkovaciu lotériu. Odmenou elektromobil či miernejšie opatrenia

Podmienkou bude zaočkovanosť 80 %.

Rakúsky Burgenland chce spustiť očkovaciu lotériu. Odmenou elektromobil či miernejšie opatrenia
Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Rakúsku. Foto: TASR/AP

Rakúska spolková krajina Burgenland, kde v niektorých prihraničných obciach tvoria štvrtinu obyvateľov Slováci, plánuje zorganizovať očkovaciu lotériu. Oznámil to šéf krajinskej vlády Hans Peter Doskozil.

Na rozdiel od slovenského žrebovania má však iné podmienky – aby sa vôbec odohrala, v regióne sa musí nechať zaočkovať viac ako 80 % obyvateľov.

Ešte 10 000 ľudí

Burgenland je najvýchodnejšou, najmladšou a zároveň najzaočkovanejšou časťou Rakúska. Deväť z desiatich obyvateľov starších ako 65 rokov si nechalo vpichnúť aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu a celkovo má región zaočkovaných 66 % populácie. Aj s takýmito číslami chce Doskozil zorganizovať očkovaciu lotériu.

„Zorganizujeme veľkú tombolu preto, aby sme sa dostali na úroveň 80 % zaočkovaných,“ povedal v rozhovore pre televíziu ORF. Jeho slová zazneli aj v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko. Udiať by sa tak malo do 11. novembra, teda dňa, keď je v Burgenladne štátny sviatok.

Denník Kurier vypočítal, že na dosiahnutie stanovenej hranice sa bude musieť dať zaočkovať ešte 10 000 ľudí.

Odmeny, ale aj frustrácia

Ak sa cieľ podarí naplniť, výhry budú mať podľa médií dve kategórie. Jednu fyzickú – napríklad elektromobil alebo elektrobicykel. Druhý typ odmeny šéf krajinskej vlády iba sľubuje – a to, že presadí pre Burgenland v prípade zhoršenia epidemickej situácie miernejšie opatrenia bez lockdownu.

Kritici nápadu v Rakúsku tvrdia, že očkovacia kampaň stratí pre tých, ktorí sú proti, vážnosť. Pre tých, ktorí zaočkovaní sú, zasa prinesie frustráciu, ak nič nevyhrajú. Zatiaľ nie je jasné, či by sa mohli inšpirovať aj ďalšie spolkové krajiny. Najmenej zaočkované je Horné Rakúsko – s 57 %. Experti upozorňujú, že tempo očkovania sa spomaľuje v celom Rakúsku.

Lekár intenzívnej starostlivosti Walter Hasibeder v ORF preto vyzýval ľudí, aby sa dali zaočkovať a ochránili sa tak pred koronavírusom. „Pretože všetci zažili a videli už dosť nešťastia. Táto choroba je skutočne niečo veľmi zlé,“ podotkol.

Lekárska komora zároveň varuje, že hoci úrady zatiaľ nesprísňujú opatrenia, štvrtá vlna už v Rakúsku je. Krajina eviduje denne 1 500 prípadov – väčšinu z nich v dvojmiliónovej Viedni.

Spolkové krajiny sa preto snažia prilákať ľudí k očkovaniu rôznymi spôsobmi. Napríklad vo Viedni očkujú v Dóme svätého Štefana, pred mešitami, supermarketmi, na starom Dunaji aj pred blokmi obytných domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet