Na hlavný obsah

Reforma nemocníc má priniesť dostupnejšiu a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť

Žiadne nemocnice sa rušiť nebudú, hovorí Lengvarský.

Reforma nemocníc má priniesť dostupnejšiu a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Ministerstvo zdravotníctva predstavilo prelomovú reformu nemocníc, ktorú sa predchádzajúce vlády snažili prijať niekoľkokrát za posledných 17 rokov. Schválil ju kabinet v stredu (29. 9.) na svojom rokovaní.

Optimalizácia siete nemocníc si za cieľ kladie znížiť počet zbytočných úmrtí, zachrániť viac životov a skvalitniť podmienky pre prácu zdravotníckeho personálu, a tak stabilizovať ich počty. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Reformou sa má hlavne zvýšiť kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, a preto sa nebudú vo všetkých nemocniciach poskytovať rovnaké zákroky. Zdravotnícki pracovníci budú mať k dispozícii nové prístroje a budú pracovať vo väčších tímoch, aby tak lepšie zvládali prípadné zdravotné komplikácie pacientov.

„Najmä pri operáciách je prax nevyhnutná, pri náročných zákrokoch nevynímajúc. Je dôležité, aby operoval len ten, čo daný zákrok operovať vie a nie aby sa, zjednodušene povedané, realizoval každý zákrok v každej nemocnici,“ povedal Juraj Pechan, hlavný odborník rezortu pre chirurgiu a medicínsky riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) zdôraznil, že žiadna z existujúcich nemocníc sa nebude rušiť. Jednotlivé nemocnice sa budú na základe presných analýz transformovať tak, aby poskytovali taký typ zdravotnej starostlivosti, ktorý v danej oblasti ľuďom najviac chýba.

Kategorizácia nemocnícFoto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Dôvodom reformy je najmä dlhodobá nespokojnosť slovenských pacientov s kvalitou poskytovanej zdravotnej starostlivosti a s jej dostupnosťou. Slovenské nemocnice zaostávajú za krajinami vyspelej Európy, tvrdí Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR.

Podľa koordinátorky rezortu pre optimalizáciu siete nemocníc Angeliky Szalayovej bude jednotlivým zdravotníckym zariadeniam stanovené, čo všetko musia vykonávať a aké musia spĺňať podmienky. „Stanovia sa aj maximálne čakacie lehoty a kritéria kvality, ktoré sa budú každoročne vyhodnocovať a zverejňovať,“ dodala.

Kategorizácia nemocnícFoto: Ministerstvo zdravotníctva SR
Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Aj keď poslanci novelu schvália, reálne zmeny sa začnú realizovať až v roku 2024. „Dovtedy bude dostatočný priestor na diskusie v teréne, vysvetlenie a pochopenie problematiky zo strany trhu a spoločné nastavenie postupných zmien v prospech pacientov a lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov,“ uviedol Lengvarský.

Optimalizácia siete nemocníc je súčasťou plánu obnovy a v najbližších 6 rokoch ju budú nasledovať aj ďalšie reformy týkajúce sa ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti a starostlivosti o duševné zdravie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko