Na hlavný obsah

Rekonštrukcia prípadu smrti Jozefa Chovanca priniesla do prípadu viac svetla

Chovanec zomrel v Belgicku vo februária 2018.

Rekonštrukcia prípadu smrti Jozefa Chovanca priniesla do prípadu viac svetla
Policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku Charleroi. Foto: TASR/AP

Pravá príčina smrti Jozefa Chovanca, ktorý zomrel 24. februára 2018 v policajnej cele na bruselskom letisku Charleroi, zatiaľ nie sú známe. Ako povedal belgický generálny prokurátor Ignacio de la Serna, príčina nebude známa niekoľko týždňov, dokonca až mesiacov. Informoval o tom redaktor RTVS Martin Hílek vo večernom spravodajstve.

Ako povedal generálny prokurátor, v celom prípade je množstvo šedých zón, preto je potrebná dôkladná expertíza toho, čo sa udialo. Rekonštrukcia incidentu však priniesla viac svetla do udalostí, ktoré viedli k smrti Chovanca.

Počas druhého dňa rekonštrukcie sa vyšetrovatelia i priamy aktéri dostali do policajnej cely predbežného zadržania, z ktorej pochádzajú zábery zákroku polície voči Chovancovi. V pondelok (27. 9.) sa venovali udalostiam v lietadle a na letiskovej ploche.

Rekonštrukcia je súčasťou vyšetrovania

Rekonštrukcia udalostí na letisku bola súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania a má byť poslednou snahou objasniť, kto je zodpovedný za Chovancovu smrť. Pri rekonštrukcii boli prítomní všetci zúčastnení na udalostiach z februára 2018, ako aj svedkovia, humanitárni pracovníci a policajti.

O rekonštrukcii prípadu sa rozhodlo už vlani v auguste, pandémia koronavírusu však tieto snahy oddialila. Vyšetrovatelia musia pripraviť oficiálnu správu o rekonštrukcii udalostí, ktorá bude zaradená do súdneho spisu.

Vyšetrujúci sudca spis odovzdá prokurátorovi, ktorý rozhodne o stíhaní osoby alebo osôb označených za vinníkov.

Aj keď vyšetrujúci sudca nikoho nevymenuje, prokurátor môže rozhodnúť, že chce niekoho postaviť pred súd alebo že nebude stíhať nikoho. Osoby označené ako vinníci sa môžu odvolať, čo znamená, že konečné súdne rozhodnutie tohto prípadu je ešte veľmi ďaleko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet