Na hlavný obsah

Rezort školstva chce v školách presadiť zdravšiu stravu, niektoré kuchárky sa bránia

Nechcú sa učiť nové recepty, lebo málo zarábajú.

Deti v školských jedálňach dostanú viac zeleniny, hydiny aj diviny. Ministerstvo školstva predstavilo plán zdravšieho stravovania. Po novom deti nemali mať v ponuke presladené nápoje, jedlá z vnútorností, údeniny či polotovary. Niektoré kuchárky sa zmenám bránia. Mnohé sa nechcú naučiť nové recepty aj preto, že málo zarábajú.

V súčasnosti sa v školských jedálňach stravuje približne polovica žiakov. Vyplýva to z prieskumu ministerstva školstva. Prilákať nových stravníkov chcú chutnejšími a zdravšími obedmi. Zmeny budú v troch krokoch – modernizácia kuchýň, zaškolenie personálu a zmena stravovacích noriem.

„Zo zastaraných receptúr boli vyhodené nápoje s vysokým obsahom cukru a so sladidlami, recepty s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa s nevhodnou kombináciou surovín, z polotovarov a hotové mrazené jedlá, napríklad fazuľový šalát s kečupom,“ spresnila poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pribudnúť by mali celozrnné výrobky, zdravé polievky či viac zeleniny. Školy sa zmenám prispôsobujú. Podľa vedúcej školskej jedálne však nie všetkým deťom nová strava chutí. Preto sa rozhodla zdravé jedlá zaradiť do jedálneho lístka postupne.

„My máme v ponuke dva druhy jedál, jedno je normálne klasické, ako sa varievalo doteraz, všetko za dodržania noriem. A druhé sa snažíme zaraďovať tieto priekopnícke, nové, zdravé jedlá,“ povedala Zuzana Mráziková, vedúca školskej jedálne v Bratislave.

Podľa bývalého ministra práce Jána Richtera problém nastal už v čase, keď koalícia zrušila obedy zadarmo, čím sa znížil počet stravníkov. Rezort školstva vidí problém v tom, že niektoré kuchárky sa zmenám bránia.

„Nedostatočné platové ohodnotenie pre tých zamestnancov prispieva k tomu, že pani kuchárky mnohokrát nie sú otvorené zmenám,“ povedal Mikuláš Prokop, koordinátor pracovnej skupiny ministerstva školstva.

Podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) zvyšovanie platov v celom školstve je témou rokovania s ministerstvom financií. Predpokladá, že výsledok bude vedieť do polovice októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko