Na hlavný obsah

Rožňava má najviac prípadov nákazy, hygienici žiadajú okamžité zaradenie do červenej fázy

Chcú to už túto stredu.

Rožňava má najviac prípadov nákazy, hygienici žiadajú okamžité zaradenie do červenej fázy
Ľudia pri prechádzke v Betliari v okrese Rožňava. Foto: TASR

Najviac pozitívnych prípadov na koronavírus pribúda v okrese Rožňava. V pondelok (6. 9.) tam zasadala protiepidemická komisia, ktorá bude žiadať, aby sa okres mimoriadne už túto stredu (8. 9.) presunul do červenej fázy covidového semaforu.

Problémom je, že nie sú ohniská nákazy, ale infikovaní sú roztrúsení po celom okrese, ktorý je od pondelka v oranžovej farbe.

Zatvorenie školy

V okrese je už zatvorená prvá škola. Stredná odborná škola technická udelila žiakom na pondelok a utorok (7. 9.) riaditeľské voľno.

Dôvodom je 10 pozitívnych pedagógov a jeden nepedagogický zamestnanec. „V závislosti od celkového počtu pozitívnych prípadov plánuje škola od stredy 8. septembra učiť dištančne. Keďže pozitívne testovaná bola doposiaľ štvrtina pedagogického zboru. S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude vyučovať s upraveným rozvrhom,“ citoval Rádiožurnál na Rádiu Slovensko z písomného stanoviska Košického samosprávneho kraja.

Minulý týždeň zaznamenali hygienici ohnisko aj v kuchyni rožňavskej nemocnice. Infikovaných bolo 15 zamestnancov.

„Iných pozitívnych zamestnancov na covid-19 neevidujeme a taktiež v nemocnici zároveň nie je hospitalizovaný ani žiaden pacient s koronavírusom,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa siete Svet zdravia Jana Fedáková.

Vážny problém

Problémom okresu Rožňava ale nie sú lokálne ohniská. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave preto zvýšil testovanosť a výsledkom je viac ako desať pozitívnych prípadov denne.

„Situácia sa v našom okrese výrazne zhoršila. Predchádzajúce týždne sme mali v priemere sedemdňovú incidenciu na úrovni 5 % a momentálne tento týždeň nám vychádza incidencia na 6 %. Potrebujeme prijať prísnejšie opatrenia. Preto navrhujeme, aby bol okres mimoriadne zaradený v rámci tohto týždňa nie do oranžovej, ale už do červenej fázy,“ vyhlásil regionálny hygienik Jozef Varga.

V okrese Rožňava je zaočkovanosť na úrovni približne 40 %. Z celkového počtu nakazených je zaočkovaná približne tretina ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny