Na hlavný obsah

Ruskí vyšetrovatelia začali ďalšie trestné stíhanie Alexeja Navaľného

Opozičník a Putinov kritik vinu odmieta.

Ruskí vyšetrovatelia začali ďalšie trestné stíhanie Alexeja Navaľného
Na snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ruský vyšetrovací výbor začal ďalšie trestné stíhanie väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného a jeho spolupracovníkov. Podľa médií to ruská kriminálna ústredňa zaoberajúca sa závažnou kriminalitou oznámila vo svojom utorkovom (28. 9.) vyhlásení.

Navaľnyj si teraz odpykáva trest 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienky staršieho rozsudku, ktorý sa týkal obvinenia zo sprenevery. Európsky súd pre ľudské práva ale tento proces označil za nespravodlivý.

Do väzby opozičníka vzali vlani v januári pri návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovo-paralytickou látkou novičok. Tú potvrdili západné laboratóriá a tiež Organizácia pre zákaz chemických zbraní.

Extrémizmus

Najnovšie sa vyšetrovací výbor rozhodol Navaľného stíhať pre založenie a vedenie extrémistickej organizácie. Za tú moskovský súd na podnet prokuratúry v júni označil Fond boja proti korupcii (FBK).

Rovnakú „nálepku“ dal súd zároveň aj ďalším dvom organizáciám okolo Navaľného – Fondu obrany práv občanov (FZPG) a občianskemu hnutiu Štáby Navaľného. Tento verdikt znamenal zákaz činnosti uvedených subjektov.

Cieľom organizácií okolo Navaľného bolo podľa prokuratúry „vytváranie podmienok pre destabilizáciu spoločensko-politickej situácie a pre zmenu základov ústavného poriadku“. Navyše sú prokurátori presvedčení, že tieto organizácie v Rusku realizovali činnosť zahraničných a medzinárodných organizácií, ktorých aktivity v krajine už boli označené za nežiaduce.

Potlačenie opozície

Navaľnyj obvinenia z extrémizmu odmieta. Podľa neho išlo o snahu potlačiť činnosť opozície proti vládnucej strane prezidenta Vladimira Putina Jednotné Rusko pred voľbami. Tie tiež strana vyhrala a v Štátnej dume si pritom udržala dvojtretinovú, ústavnú väčšinu.

V utorok oznámené nové trestné stíhanie sa týka okrem Navaľného aj jeho dvoch blízkych spolupracovníkov. Ide o bývalého koordinátora siete regionálnych štábov Leonida Volkova a o bývalého riaditeľa FBK Ivana Ždanova.

Za účasť v extrémistických organizáciách zároveň stíhajú okrem iného aj Ľubov Sobolovú. Táto bývalá právnička FBK, patriaca aj k najužšiemu kruhu ľudí okolo Navaľného, v auguste opustila Rusko. Urobila tak po tom, čo jej súd na rok a pol obmedzil slobodu pre porušenie hygienických predpisov. Previnenia sa dopustila účasťou na januárovej nepovolenej demonštrácii za Navaľného oslobodenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet