Na hlavný obsah

Rusko a Turecko sa naučili nachádzať kompromisy, povedal Putin

V stredu sa v Soči stretol s tureckým prezidentom.

Rusko a Turecko sa naučili nachádzať kompromisy, povedal Putin
Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril v stredu (29. 9.) presvedčenie, že vlády Ruska a Turecka sa naučili nachádzať kompromisy výhodné pre obe strany, hoci rokovania medzi krajinami nemajú vždy jednoduchý priebeh. Informovala o tom agentúra TASS. Rozhovory podľa Putina nie sú zakaždým jednoduché, no konečný výsledok je vždy pozitívny.

„Naše vlády sa naučili nachádzať kompromisy, ktoré sú výhodné pre obe strany,“ povedal Putin. Erdogan je podľa svojich slov tiež presvedčený, že ďalšie posilňovanie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom bude mať pre obe strany prínosy.

Hovorili aj o Sýrii

Prezidenti hovorili aj o situácii v Sýrii, píše TASS.  „Naše spoločné kroky v Sýrii majú veľký význam,“ povedal Erdogan. „Mier v tomto regióne závisí od rusko-tureckých vzťahov,“ dodal.

Obe krajiny minulý rok v marci uzavreli prímerie, ktoré zastavilo ofenzívu Moskvou podporovanej sýrskej vlády na Idlib. Prímerievšak sporadicky porušujú a útoky si vyžiadali množstvo mŕtvych a zranených.

Turecko sa obáva, že vystupňovanie napätia v oblasti na severe Sýrie spôsobí nový tok utečencov na jeho územie. V Turecku sa v súčasnosti nachádza približne 3,7 milióna sýrskych utečencov, pripomína AP.

Rusko Ankaru obviňuje, že nie je schopná prijať opatrenia, ktoré majú zo severnej Sýrie vytlačiť povstalcov.

Putin sa koronavírusom neinfikoval

Putin Erdogana privítal v Soči pri pobreží Čierneho mora, kam ruský prezident priletel po dvoch týždňoch strávených v domácej izolácii po tom, ako sa medzi ľuďmi v jeho blízkom okolí objavila nákaza koronavírusom.

Ruský prezident v stredu povedal, že sa koronavírusom nenakazil, pretože má vysokú hladinu protilátok. Informovala o tom agentúra TASS.  Vyjadril tiež presvedčenie, že ho proti vírusu ochráni ruská vakcína Sputnik V, ktorou je zaočkovaný. Nakazené osoby z jeho okolia sa podľa prezidenta dali zaočkovať neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet