Na hlavný obsah

Rusko hrozí, že zablokuje YouTube. Kroky platformy označuje za cenzúru

YouTube zablokoval dva nemeckojazyčné kanály televízie RT.

Rusko hrozí, že zablokuje YouTube. Kroky platformy označuje za cenzúru
Na ilustračnej snímke logo YouTube. Foto: TASR/AP

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor pohrozil americkej internetovej spoločnosti Google, že v Rusku zablokuje jej platformu YouTube, ak nezruší obmedzenia uvalené na kanály ruskej štátnej televízie RT. Informovali o tom v stredu (29. 9.) ruské médiá.

YouTube o deň skôr pre dezinformácie o pandémii zablokoval dva nemeckojazyčné kanály televízie RT považované za nástroj propagandy Kremľa. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov povedal, že tolerancia úradov voči podobným akciám YouTube „musí byť nulová“.

Roskomnadzor žiada „v maximálne krátkej lehote“ odblokovať kanály RT DE a Der Fehlende Part (DFP), ktoré patria televízii RT. V opačnom prípade hrozí, že úrady zablokujú sieť YouTube v Rusku, napísal Kommersant.

Google uviedol, že spomínané kanály odstránili po varovaní smerom k obsahu, ktorý porušoval pravidlá Googlu týkajúce sa nepravdivých zdravotníckych informácií o covide-19.

Postup americkej spoločnosti podľa Roskomnadzoru predstavuje „spoluúčasť na porušovaní základných ľudských práv a slobôd“ a tiež „porušuje kľúčové princípy slobodného šírenia informácií“. Podľa úradu to znamená cenzúru ruských médií.

YouTube v utorok (28. 9.) odstránil kanály RT DE a Der Fehlende Part bez možnosti ich obnovenia. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová to označila za mediálnu vojnu, ktorú Nemecko vypovedalo Rusku.

Simonjanová očakáva, že Rusko v reakcii zakáže ruské vysielanie nemeckej rozhlasovej stanice Deutsche Welle a ďalších nemeckých médií, zatvorí spravodajské kancelárie nemeckých televízií ARD a ZDF a zavedie sankcie proti YouTube, dodal Kommersant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet