Na hlavný obsah

Samosprávy kvári aj úprava stavebného zákona či čerpanie eurofondov

Koná sa snem Združenia miest a obcí Slovenska.

Samosprávy kvári aj úprava stavebného zákona či čerpanie eurofondov
Snem Združenia miest a obcí Slovenska. Foto: ZMOS

Najpálčivejšie problémy a výzvy, ktorým čelia slovenské samosprávy, sú čerpanie financií, posilnenie kapacít a zdrojov pre školy a sociálnu oblasť, úprava stavebného zákona, či odpadové hospodárstvo. Práve tieto témy rezonujú na sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré reprezentuje väčšinu samospráv.

Na úvodnom stretnutí v Senci sa zišlo takmer 500 starostov a primátorov. Okrem zástupcov miest a obcí otvárali snem viacerí ústavní činitelia a členovia vlády. Bilancovali vzájomnú spoluprácu počas covidovej krízy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Problémov je podľa vedenia ZMOS-u veľa. Vrásky na čele robia samosprávam pripravované zmeny v stavebnom zákone a nedoriešené pozemkové úpravy, či nejasnosti v kompetenciách pri územnom plánovaní, čo sú časté príčiny nedostatočného čerpania eurofondov.

Novinkou na 31. sneme je programová konferencia. Počas nej sa zídu tri pracovné skupiny zamerané na oblasť financií a čerpania eurofondov, na sféru školstva a sociálnych vecí a na tému životného prostredia a problémov odpadového hospodárstva.

Dvojdňovým snemom zároveň ZMOS oslavuje 30 rokov existencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko