Na hlavný obsah

Samotesty pre školákov sa míňajú, ministerstvo musí rozdávať ďalšie

Miesto pôvodných 25 ich však dostanú iba päť.

Päť antigénových testov na domáce testovanie už školáci minuli. Minister školstva sľúbil rodičom, že ďalšie dostanú v najbližších dňoch. Epidemická situácia sa zhoršuje najmä v školách. V karanténe je takmer 29 000 detí.

O testy pre školákov bol veľký záujem. Aj preto žiak dostal namiesto sľúbených dvadsaťpäť len päť kusov. Vystačili mu len na dva a pol týždňa. Ďalšie rozdajú riaditelia zrejme už čoskoro.

„Teraz sme dostali nový pokyn, že si máme ísť pre ďalšie testy. Bohužiaľ, opäť budú v počte päť pre rodičov, čo znamená obrovskú byrokratickú záťaž, lebo musíme balíčkovať tieto testy po päť,“ uviedol Richard Savčinský, riaditeľ Základnej školy na Mudroňovej ulici v Bratislave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Minulý týždeň ich využilo približne 155 000 detí, z toho pozitívnych bolo 730. Viacerým rodičom pomohlo pravidelné pretestovanie odhaliť ochorenie včas a nevznikali tak ohniská.

Doma sa učí takmer 29 000 detí, no ministerstvo nevylučuje, že ich môže byť aj viac. Chýbajú im tisícky dát. Keďže testov je málo, niektorí rodičia ich použijú až vtedy, keď má dieťa prvé príznaky. Navrhujú, aby to tak fungovalo aj v praxi.

Minister školstva hovorí, že od testovania by sa malo ustupovať. Cestu k normálnemu fungovaniu škôl vidí v očkovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko