Na hlavný obsah

Sanmarínčania rozhodnú o legalizácii interrupcií v referende

Krajina je jednou z mála v Európe, kde sú potraty úplne zakázané.

Sanmarínčania rozhodnú o legalizácii interrupcií v referende
Na ilustračnej snímke sa dvaja ľudia rozprávajú pred sanmarínskou bazilikou. Foto: SITA/AP

Obyvatelia San Marína budú v nedeľu (24. 9.) hlasovať v referende o tom, či chcú povoliť interrupcie počas prvých 12 týždňov tehotenstva. Napísala v piatok (24. 9.) agentúra AP.

Návrh ďalej žiada, aby úrady legalizovali umelé prerušenie tehotenstva aj po uplynutí tohto obdobia, ak je ohrozený život či psychické zdravie ženy pre anomálie alebo vývojové vady plodu. San Marino je jedným z posledných štátov v Európe, ktoré interrupcie úplne zakazujú.

Zákaz interrupcií v San Maríne platí už od roku 1865. Tamojšie ženy preto cestujú pre tento zákrok do Talianska, ktoré maličký štát obklopuje zo všetkých strán, a kde sú potraty legálne od roku 1978.

Ak obyvatelia San Marína podstúpia v Taliansku iné lekárske zákroky, ktoré v ich vlasti nie sú dostupné, ako napríklad transplantácia, verejný zdravotnícky systém im náklady preplatí. To však neplatí pre potraty, keďže ich štát považuje za nelegálne, píše AP.

Zástancovia zmeny zákona preto upozorňujú, že táto situácia predstavuje finančnú záťaž pre ženy, ktoré interrupcie podstupujú. Kritici zákazu potratov tiež tvrdia, že je trestom pre ženy, ktoré znásilnili.

„Ak nechcete, aby sa vedelo, že nemáte v úmysle pokračovať v tehotenstve, je oveľa menej pravdepodobné, že sa obrátite na políciu a nahlásite znásilnenie,“ upozorňuje Joanna Nellesová z Rady Európy, kde šéfuje oddeleniu, ktoré monitoruje dodržiavanie Istanbulského dohovoru o boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu.

Antonella Mularoniová, ktorá je za zachovanie zákazu, podľa agentúry AP argumentuje tým, že ženy a dievčatá v San Maríne môžu dostať v lekárňach bezplatne antikoncepciu vrátane prípravku, ktorý sa používa po pohlavnom styku.

Úrady San Marína, kde žije okolo 33 000 ľudí, podľa AP k referendu pristúpili po tom, ako k nemu vyzvalo zhruba 3 000 obyvateľov v petícii, pričom väčšina z nich boli ženy.

Žiadne prieskumy verejnej mienky však nie sú pred hlasovaním k dispozícii. Ak zvíťazia zástancovia novely reštriktívneho zákona, parlament bude musieť potraty legalizovať, poznamenala AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet