Na hlavný obsah

SaS a Za ľudí nepodporia opätovné zavedenie núdzového stavu

V relácii O 5 minút 12 sa na tom zhodli poslankyne Zemanová a Šuteková.

SaS a Za ľudí nepodporia opätovné zavedenie núdzového stavu
Diskusná relácia O 5 minút 12. Foto: RTVS

Koaličné strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí budú proti tomu, aby bol na Slovensku pri zhoršenej pandemickej situácii opätovne vyhlásený núdzový stav. V nedeľnej (12. 9.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 na Jednotke to uviedli Anna Zemanová (SaS) a Miriam Šuteková (Za ľudí).

„Za našu stranu by sme boli veľmi neradi, aby sme nejakým spôsobom zase vypínali ekonomiku a zatvárali ľudí,“ zdôraznila Šuteková. „Núdzový stav určite nie,“ dodala Zemanová, podľa ktorej je riešením jasne nastavený covidový automat v kombinácii s očkovaním.

Naopak, opozícia je presvedčená, že vláda prípravu na tretiu vlnu pandémie nezvládla. „Ja sa obávam, že po odchode Svätého Otca zo Slovenska budú rozmýšľať nad tým, ako ľudí zatvoriť doma,“ povedal Marián Kéry (Smer-SD).

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD si navyše myslí, že na svojom poste by mal skončiť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO). Vyčíta mu očkovanie detí vo veku 5 až 11 rokov. „Žiadna iná krajina na svete to nerobí. Už len po tomto všetkom je pán Lengvarský zrelý na odvolávanie,“ vyhlásil.

K očkovaniu detí sa podľa Šutekovej stavia rezervovane aj strana Za ľudí. Je tiež proti povinnému očkovaniu vybratých skupín, napríklad zdravotníkov, „ktorých máme už teraz nedostatok.“ Podporuje však preočkovanie treťou dávkou vakcíny. Rovnako osvetu u vekovej skupiny nad 60 rokov, v ktorej nie je stále zaočkovaných 500 000 ľudí.

„Navrhovali sme napríklad personalizované listy seniorom, kde im budú vysvetlené benefity a ponúknu im konkrétny termín očkovania.“ Posilniť by sa tiež mali mobilné očkovacie tímy. „Ide o dostupnosť. Kdekoľvek prišli, bol o očkovanie veľký záujem.“

Ostane Kolíková ministerkou?

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Zemanová si myslí, že prestup ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a niekoľkých poslancov zo strany Za ľudí do SaS nie je dôvod na otvorenie koaličnej zmluvy.

Šuteková zopakovala, že koaličná zmluva hovorí o dvoch ministerských kreslách pre stranu Za ľudí. Považovala by za korektné, keby sa Kolíková vzdala funkcie a potom začala rokovať s partnermi.

„Treba sa pozrieť na politickú realitu,“ kontrovala Zemanová. Dodala, že lídri koaličných strán by si mali sadnúť a túto novú politickú realitu „pretaviť“ do skutočnosti.

Podľa poslanca Smeru-SD Kéryho nemá Kolíková morálne právo, aby naďalej viedla ministerstvo spravodlivosti. Pripomenul pritom právoplatné odsúdenie jej nevlastnej sestry za podvod. „Ministerka Kolíková by nemala už ani deň ostať na pozícii ministerky spravodlivosti,“ zdôraznil Kéry.

Šútaj Eštok tiež citoval slová lídra hnutia OĽANO Igora Matoviča, ktorý o Kolíkovej povedal, že spáchala podvod a jeho nepresvedčila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko