Na hlavný obsah

Sčasti skartovaný obraz Banksyho by mohli predať za šesť miliónov libier

Jeho cena oproti pôvodnej verzii stúpla.

Sčasti skartovaný obraz Banksyho by mohli predať za šesť miliónov libier
Na snímke Banksyho dielo - skartovaný obraz Láska v koši. Foto: TASR/AP

Obraz britského streetartového umelca Banksyho, ktorý sa pred tromi rokmi počas londýnskej aukcie sám z polovice skartoval, sa bude znovu dražiť. Cena by mohla dosiahnuť až šesť miliónov libier, napísala agentúra Reuters.

Londýnska aukčná sieň Sotheby’s bude dražiť umelecké dielo 14. októbra. Predtým bude k videniu v Hongkongu, Tchaj-peji a v New Yorku.

Čiastočná deštrukcia obrazu Dievča s balónom vyvolala v októbri 2018 senzáciu nielen v umeleckom svete. Obraz sa totiž začal pomocou zabudovaného mechanizmu rezať na pásiky krátko po tom, ako ho vydražili za viac ako milión libier v aukcii.

Banksy, ktorého totožnosť je neznáma a je predmetom radu špekulácií, neskôr zverejnil video, v ktorom naznačil, že pôvodne sa malo dielo skartovať celé ako výraz kritiky obchodu s umením. Na dražbe ale uviazlo približne v polovici.

Dielo, ktoré zmenilo názov z Dievčaťa s balónom na Láska je v koši, prijala nakoniec zberateľka, ktorá ho vydražila, aj skartované. Podľa mnohých odborníkov pritom cena výtvoru jedinečným spôsobom úpravy ešte vzrástla. Na predaj sa ponúka teraz v cenovom rozsahu štyri až šesť miliónov libier.

„Od aukcie sa jeho cena nesmierne zvýšila – skoro štyrikrát,“ povedal agentúre Reuters za Sotheby’s Oliver Barker. „Myslím si, že za ten čas tiež exponenciálne vzrástol aj trh s Banksyho dielami,“ dodal.

Skartovaný obraz zachytáva slávny Banksyho motív dievčaťa, ktoré natiahne ruky k letiacemu červenému balónku v tvare srdca. Prvýkrát sa tento motív objavil na jednom londýnskom múre v roku 2002. Dražený sprej na plátne pochádzal z roku 2006.

V marci sa vydražilo Banksyho dielo zobrazujúce chlapca, ktorý sa hrá s bábikou zdravotnej sestry, ktorej poloha a plášť odkazujú na superhrdinov, za viac ako 14 miliónov libier. Výťažok išiel na podporu britských zdravotníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet