Na hlavný obsah

Scholz už oslavuje výhru, Laschet je z výsledku sklamaný

Odhady sú však stále len predbežne.

Scholz už oslavuje výhru, Laschet je z výsledku sklamaný
Kandidát SPD a minister financií Olaf Scholz máva po oznámení výsledkov exit pollov v Berlíne po nedeľňajších parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Sociálna demokracia (SPD) vyhrala podľa prvých odhadov nedeľné (26. 9.) nemecké parlamentné voľby s 25,6 percentami hlasov. Na druhom mieste sa podľa nich umiestnila konzervatívna únia CDU/CSU s 24,4 percentami.

Odhady, ktoré zverejnila krátko po 19.00 h verejnoprávna stanica ZDF, na rozdiel od prognóz zverejnených po zatvorení volebných miestností zohľadňujú aj korešpondenčné hlasovanie.

Kandidát SPD Olaf Scholz vyjadril za burácajúcich reakcií svojich podporovateľov radosť nad „veľkým úspechom“ svojej strany. „Jasné, je že mnohí občania hlasovali za SPD, pretože chcú, aby nastala zmena vo vláde. A pretože chcú, aby sa ďalší kancelár tejto krajiny volal Olaf Scholz,“ vyhlásil.

„S takýmto výsledkom nemôžeme byť spokojní,“ povedal Armin Laschet (CDU/CSU) z pódia, kde stála aj dosluhujúca konzervatívna kancelárka Angela Merkelová. „Urobíme všetko pre to, aby spolková vláda vznikla pod vedením únie,“ povedal.

Laschet tiež vyhlásil, že bolo od samého začiatku jasné, že voľby nebudú ľahké, keďže únia nevstupovala do volieb s kancelárom, ktorý by funkciu obhajoval. Podľa Lascheta bude potrebné zostaviť koalíciu troch strán, čo je pre ostatné politické subjekty veľká výzva. „Potrebujeme koalíciu, ktorá bude pre budúcnosť Európy,“ dodal.

Do parlamentu sa podľa odhadov dostali ešte ďalšie štyri strany. Na treťom mieste skončili Zelení so 14,7 %, na štvrtom liberálni slobodní demokrati (FDP) s 11,6 % a na piatom protiimigračnej Alternatíve pre Nemecko (AfD) s 10,3 % hlasov. Do Spolkového snemu sa podľa odhadov dostala ešte postkomunistická strana Levice s piatimi percentami hlasov.

Annalena Baerbocková, kandidátka na funkciu kancelára zo strany Zelených, v prvej reakcii na výsledky z exit pollov povedala: „Tentoraz to nestačilo.“ Ocenila však „historicky najlepší výsledok“ strany. Zároveň ale priznala, že volebný cieľ sa im naplniť nepodarilo.

Podľa prvých odhadov verejnoprávnej stanice ARD je rozdiel medzi oboma stranami menší. SPD podľa nich získala 24,9 % a konzervatívna únia CDU/CSU 24,2 percenta. U ostatných strán sa odhady oboch verejnoprávnych staníc líšia rádovo len v desatinách percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet