Na hlavný obsah

Šéf slovinskej tlačovej agentúry odstúpil. Vládu obvinil z pokusu podriadiť si ju

Janša dlhšie kritizuje spravodajstvo agentúry.

Riaditeľ slovinskej tlačovej agentúry (STA) Bojan Veselinovič odstúpil vo štvrtok (30. 9.) zo svojej funkcie. Vládu premiéra Janeza Janšu pritom obvinil z pokusu „podriadiť si agentúru“ pozastavením jej financovania. Informovala o tom agentúra AFP.

Veselinovič vo vyhlásení uviedol, že „nemôže a nebude akceptovať podmienky, ktorých splnenie žiada vláda výmenou za financovanie práce, ktorú vykonávala agentúra posledných 273 dní zadarmo“.

Spor medzi vládnou informačnou kanceláriou a STA sa začal krátko po vymenovaní Janšovej vlády v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za „hanbu“ a žiadal Veselinovičovo prepustenie.

Kritika sa týkala najmä správ o údajných nezrovnalostiach pri obstarávaní ochranných pomôcok a očkovacích látok. Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.

V januári tohto roku vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.

Ako uvádza AFP, Janšova vláda však v tejto veci ďalej robila obštrukcie aj po tom, ako jej Slovinský najvyšší súd nariadil 6. septembra obnoviť financovanie STA.

Nedostatok financií pre STA ohrozuje fungovanie jedinej slovinskej tlačovej agentúry, založenej v roku 1991, i vyplácanie miezd jej zhruba 90 zamestnancom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet