Na hlavný obsah

Šeliga očakáva od Mikulca, že čoskoro predstaví novelu zákona o polícii

Raši vidí riešenie v personálnych zmenách.

Šeliga očakáva od Mikulca, že čoskoro predstaví novelu zákona o polícii
Na snímke poslanci (vľavo) Juraj Šeliga (Za ľudí) a Richard Raši (nezaradený). Foto: TASR/koláž RTVS

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) očakáva od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), že v krátkom čase predstaví novelu zákona o Policajnom zbore. Povedal to v politickej diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

Taktiež očakáva, že minister podnikne kroky, ktoré budú viesť k stabilizácii situácie na Úrade inšpekčnej služby (ÚIS), alebo ju zruší a vytvorí sa nová generálna inšpekcia bezpečnostných zložiek.

Šeliga sa tiež vyslovil za to, aby minister vnútra mohol sám nominovať policajného prezidenta. „Ak má mať zodpovednosť, musí to mať v rukách,“ vysvetlil.

Koalícia v piatok (24. 9.) Mikulca podržala pri odvolávaní z postu ministra, podľa Šeligu sa však nemôžu tváriť, že neexistuje žiadny problém. „Treba rázne konať a čo najrýchlejšie priniesť pokoj a poriadok,“ dodal poslanec.

Hnutie Sme rodina sa hlasovania o vyslovení nedôvery zdržala, lebo majú na Mikulca otázky. Šeliga zdôraznil, že miesto neustáleho opakovania, že majú nevyjasnené otázky, by sa mali konečne s Mikulcom stretnúť a všetko si vyvetliť.

Nezaradený poslanec Richard Raši tvrdí, že Mikulec situáciu v polícii nezvládol a zlyhal, a preto ho chcela opozícia odvolať. Uviedol, že možno by stačilo spraviť pár personálnych zmien na pozíciách, kde ľudia zlyhali, a nie nevyhnutne meniť zákony.

Ficove nahrávky

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa prednedávnom vyjadril, že má k dispozícii šokujúci materiál, ktorý usvedčí aj Mikulca, a preto by sa mal z funkcie čo najrýchlejšie poberať preč.

Podľa Rašiho ide údajne o zhruba 150 nahrávok a odposluchov, na ktorých sa v súčasnosti obvinení a väzobne stíhaní vyšetrovatelia NAKA mali dohadovať, ako ovplyvňovať výpovede svedkov. Mikulec mal údajne o všetkom vedieť.

Šeliga sa vyjadril aj k inštitútu spolupracujúcich obvinených, teda takzvaných kajúcnikov. Podľa neho by bolo zásadnou chybou vypustiť ho z trestného poriadku. Tvrdí, že nikdy nikoho neodsúdili len na základe výpovede jedného kajúcnika, potrebné sú aj iné dôkazy. Zároveň pripomenul, že ani kajúcnik sa nevyhne trestu len preto, že spolupracuje.

Nezaradený poslanec Raši si myslí, že slovo kajúcnik sa na Slovensku stáva synonymom klamára.

Spojenie Hlasu a Smeru

Pri otázke o Ficovom návrhu o predvolebnej spolupráci s Hlasom-SD Raši povedal, že do volieb pôjdu ako samostatná strana a nebudú uzatvárať predčasné dohody.

„Sme presvedčení o tom, že akékoľvek formy koalícií sa majú riešiť až po voľbách, pretože voliči rozhodnú, kto má na to právo a kto nie,“ vysvetlil Raši a dodal, že z prípadnej povolebnej spolupráce vylučujú jedine fašistov. S ostatnými subjektami si spoluprácu vie predstaviť, pokiaľ bude panovať názorová zhoda v zásadných otázkach.

Tretia vlna pandémie

V úvode relácie obaja poslanci poprosili nerozhodnutých občanov, aby sa poradili so svojimi lekármi a nechali sa zaočkovať.

Raši zároveň vyzval ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO), aby zverejňoval všetky dáta, ktoré by mohli pomôcť ľuďom v rozhodovaní, a to najmä o podieloch zaočkovaných a nezaočkovaných vo všetkých dôležitých ukazovateľoch, ako aj o konkrétnych typoch vakcín.

Očkovaciu lotériu označil za zbytočnosť a peniaze investované do nej mohli ísť podľa neho radšej na liečbu a diagnostiku pacientov.

Slabú spoluprácu opozície a koalície počas druhej vlny pandémie označil Šeliga za chybu a vyzval ich ku konštruktívnejšej spolupráci. „Ide o ľudské životy. Vyzývam vás, aby sme boli konštruktívni,“ dodal, no zároveň priznal, že zodpovednosť za dopady druhej vlny nesie aj koalícia, ktorá práve v tom čase riešila nezhody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko