Na hlavný obsah

Severná Kórea odpálila ďalšie balistické rakety

Strely dopadli blízko japonskej ekonomickej zóny.

Severná Kórea odpálila ďalšie balistické rakety
Na ilustračnej snímke severokórejský raketový test v televíznom spravodajstve. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v stredu (15. 9.) podľa juhokórejskej armády odpálila dve balistické rakety. Japonsko uviedlo, že strely dopadli blízko jeho výlučnej ekonomickej zóny vo vodách medzi Japonskom a Kórejským polostrovom. Informovala o tom agentúra AP.

Stalo sa tak po tom, ako KĽDR v pondelok (13. 9.) oznámila, že otestovala novú riadenú strelu dlhého doletu v prvom teste týchto zbraní za šesť mesiacov. Japonský premiér Jošihide Suga označil odpálenie balistických rakiet za „nehorázne“ a ostro tento krok odsúdil ako hrozbu pre mier a bezpečnosť oblasti.

Japonský premiér a juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorého o odpálení striel okamžite informovali, zvolali svoje národné bezpečnostné rady, aby nový vývoj prerokovali.

V Soule v stredu rokujú ministri zahraničia Južnej Kórey a Číny o nedávnom severokórejskom raketovom teste a stagnujúcich rozhovoroch o denuklearizácii medzi KĽDR a USA.

Podľa Číny by sa o mier mali snažiť všetci

Čínsky minister zahraničia Wang I v reakcii na odpálenie striel povedal, že „by všetky strany mali spolupracovať pri snahe presadiť mier a stabilitu na Kórejskom polostrove“. „Nielen Severná Kórea, ale aj iné krajiny vykonávajú vojenské aktivity,“ citovala Wanga agentúra Reuters. „My všetci by sme mali vyvíjať snahu takým spôsobom, ktorý pomôže obnoviť dialóg,“ myslí si šéf čínskej diplomacie.

„Severná Kórea odpálila dve neznáme balistické strely z centrálnej vnútrozemskej oblasti smerom k východnému pobrežiu. Juhokórejská a americká rozviedka vykonávajú podrobnú analýzu, aby zistili ďalšie informácie,“ uviedol v stredu vo vyhlásení juhokórejský Spoločný zbor náčelníkov štábov (JCS).

Juhokórejská armáda je v pohotovosti

Juhokórejská armáda zvýšila stupeň svojej pohotovosti a v spolupráci so Spojenými štátmi udržiava plnú pripravenosť, dodal JCS. Pondelkový test bol prvý od marca, keď Severná Kórea skúšobne odpálila dve balistické rakety krátkeho doletu. KĽDR vykonala test riadenej strely aj v januári, len niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Joe Biden nastúpil do úradu.

KĽDR dlhodobo obviňuje Spojené štáty a Južnú Kóreu z nepriateľskej politiky. Rozhovory zamerané na odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova a ukončenie severokórejských raketových balistických programov výmenou za uvoľnenie sankcií nepokročili od roku 2019, keď sa samit lídra KĽDR Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji skončil neúspechom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet