Na hlavný obsah

Severná Kórea pripustila obnovenie rokovaní o mieri, má však podmienky

Napríklad zrušenie amerických sankcií.

Severná Kórea pripustila obnovenie rokovaní o mieri, má však podmienky
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

KĽDR označila za predčasnú výzvu na oficiálne ukončenie kórejskej vojny, ktorú tento týždeň predniesol na Valnom zhromaždení OSN juhokórejský prezident Mun Če-in. Severná Kórea uviedla, že nemá záruky, že Spojené štáty prestanú s nepriateľskou politikou proti Pchjongjangu, uviedla agentúra Reuters.

Sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, Kim Jo-džong, uviedla, že KĽDR chce viesť konštruktívne rokovania so susedným štátom. Kórejská vojna trvala na ázijskom polostrove v rokoch 1950 až 1953, konflikt ale nikdy neukončila mierová dohoda, ale len zmluva o pokoji zbraní. KĽDR a Južná Kórea sú tak stále vo vojnovom stave.

Podľa KĽDR by vyhlásenie o ukončení vojny teraz neprospelo k stabilizácii Kórejského polostrova. Podľa Pchjongjangu je nutné, aby USA prestali so svojou nepriateľskou politikou. Tým Severná Kórea mieni americké sankcie proti KĽDR či prítomnosť amerických vojsk v Južnej Kórei.

USA ale podmieňujú akékoľvek ústretové kroky k Severnej Kórei zastavením jej jadrového programu.

Sestra a blízka poradkyňa severokórejského vodcu povedala, že mierovú dohodu bude možné uzavrieť, keď sa nepriateľskej politiky vzdá aj Soul.

Juhokórejská vláda uviedla, že sa bude aj naďalej usilovať o dosiahnutie dohody. Juhokórejský prezident vyhlásil, že si podľa neho KĽDR uvedomí, že je v jej záujme rokovať s USA. Dodal ale, že si nie je istý, že sa tak stane do konca jeho mandátu v roku 2022.

Vojenské napätie medzi Soulom a Pchjongjangom vzrástlo minulý týždeň, keď obe krajiny oznámili, že uskutočnili testy svojich balistických rakiet. Už skôr severokórejský vodca Kim Čong-un pohrozil, že jeho krajina zavedie nové zbrane a posilní svoj vojenský arzenál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet