Na hlavný obsah

Severomacedónsky minister zdravotníctva odstúpil pre požiar nemocnice v Tetove

Zomrelo pri ňom 14 pacientov.

Severomacedónsky minister zdravotníctva odstúpil pre požiar nemocnice v Tetove
Policajti hliadkujú na mieste zhoreniska nemocnice pre covidových pacientov v severomacedónskom meste Tetovo. Foto: TASR/AP

Severomacedónsky minister zdravotníctva Venko Filipče v piatok (10. 9.) odstúpil v reakcii na stredajší (8. 9.) tragický požiar covidovej nemocnice v Tetove, pri ktorom zahynulo 14 ľudí. Šéf zdravotníctva čelil výzvam na rezignáciu, pred ním tento krok urobil jeho námestník aj vedenie postihnutej kliniky, informovali miestne médiá.

„Posledná tragédia ma veľmi zasiahla. Preto som dnes z morálnych dôvodov ponúkol písomnú rezignáciu premiérovi (Zoranovi) Zaevovi,“ povedal minister, ktorý ešte popoludní uvádzal, že chce s prípadným odstúpením počkať na výsledky vyšetrovania. Za „najvyšší morálny čin“ označil svoju demisiu aj Filipčeho zástupca Ilir Hasani.

Pri požiari v stredu v noci bolo v postihnutom oddelení nemocnice v Tetove 26 pacientov, z nich 14 zomrelo a 12 vyviazlo so zraneniami. Nemocnica bola postavená špeciálne pre pacientov s covidom a skladala sa z mobilných buniek. Tie sú z veľkej časti z plastov, čo pravdepodobne prispelo k rýchlemu šíreniu ohňa.

Prezident Stevo Pendarovski uviedol, že po tragédii bude žiadať vyvodenie morálnej zodpovednosti. Podľa neho bude vyšetrovanie vykonané v čo najkratšom čase, pozvaní vyšetrovatelia zo zahraničia by do krajiny mali pricestovať do 48 hodín a výsledok práce zverejniť do zhruba piatich dní.

Severomacedónske nemocnice sú pre pandémiu preťažené. Úplne zaočkovaných je proti covidu len približne 28 percent obyvateľov tejto dvojmiliónovej krajiny. Denne tu na komplikácie spojené s touto chorobou zomiera okolo 30 ľudí, od začiatku pandémie si choroba v Severnom Macedónsku vyžiadala vyše 6 100 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet