Na hlavný obsah

Sily pred voľbami v Nemecku sú vyrovnané. Medzi kandidátmi je aj rodená Slovenka

V nemeckom parlamente zastupovala uplynulé 4 roky stranu FDP.

Nemecko čakajú v nedeľu (26. 9.) parlamentné voľby. Lídri siedmich politických strán presviedčali nerozhodnutých voličov v poslednej televíznej debate. Prieskumy naznačujú opätovný rast podpory Kresťanských demokratov. Medzi kandidátmi za poslancov je aj politička pôvodom zo Slovenska.

Renáta Altová zo Skalice zastupuje v nemeckom parlamente už štyri roky liberálnu FDP. Na kandidátke v domovskom Bádensku Wuertembersku je na siedmom mieste a takmer s istotou sa opäť dostane do Bundestagu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Práve jej strana zaznamenáva kontinuálny rast podpory a práve FDP môže pripadnúť úloha kanzlermachera, teda strany, ktorá bude rozhodujúca pri hľadaní nového kancelára.

„Povolebné Nemecko, to bude veľmi napätá situácia. Ja sa nepamätám, odkedy som v Nemecku, že sme mali takúto situáciu, že sme očakávali veľmi veľkú zmenu vo vláde. Tým, že kancelárka teraz po 16 rokoch odstupuje, tak máme jedinú konštantu v celej republike, úrad prezidenta republiky. Ja som sama zvedavá, ako to dopadne. Tá konštelácia vlád je veľmi pestrá,“ hovorí Altová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet