Na hlavný obsah

Škót čakal na záchranku 40 hodín. Posádkam sanitiek by mohli vypomáhať vojaci

Čakajúci muž neprežil.

Škót čakal na záchranku 40 hodín. Posádkam sanitiek by mohli vypomáhať vojaci
Na ilustračnej foto muž v sanitke. Foto: SITA/AP

Škótska vláda pripravuje žiadosť, ktorou by povolala vojakov na pomoc preťaženým posádkam sanitiek. Miestnemu parlamentu to podľa BBC oznámila premiérka Nicola Sturgeonová. Škótski záchranári podľa nej pre pandémiu covidu-19 čelia najväčšej výzve v histórii.

Podľa opozičných politikov majú sanitky v Škótsku v poslednom období veľké meškania, čo má závažné dôsledky. Jeden muž po 40 hodinách neúspešného čakania na príchod zdravotníkov zomrel.

„Podobnú vojenskú asistenciu záchranárom už vojaci poskytujú v Anglicku. Za posledných 18 mesiacov vojaci, samozrejme, pomáhali so zvládaním iných aspektov pandémie aj tu,“ uviedla Sturgeonová a dodala, že na žiadosti už zostáva doladiť len posledné detaily a plánuje ju podať čo najrýchlejšie.

Prípad 65-ročného Gerarda Browna z Glasgowu, ktorý zomrel po 40 hodinách čakania na sanitku, vyšetruje vedenie Škótskej záchrannej služby. Brownova rodina uviedla, že podľa lekárov by muž vďaka včasnému zásahu mohol prežiť. To sa však nestalo.

Vedenie Škótskej záchrannej služby sa už skôr pacientom ospravedlnilo, že musia čakať dlhšie ako zvyčajne. Na vine je nielen pandémia covidu a o 10 % vyšší počet žiadostí o pomoc ako pred rokom, ale tiež preťaženie nemocníc.

Škótsky minister zdravotníctva Humza Yousaf v stredu (15. 9.) pre BBC vyhlásil, že by si ľudia mali „dvakrát rozmyslieť“, kým zavolajú záchranku, a mali by tak robiť len v „absolútne kritických“ situáciách. Od opozície si okamžite vypočul kritiku, že takýmto vyhlásením ohrozuje ľudské životy, pretože ľudia sa budú báť zavolať si zdravotnú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet