Na hlavný obsah

Slovenské domácnosti budú môcť žiadať o príspevok na renováciu rodinných domov

Ide o časť peňazí z plánu obnovy.

Prvá časť zo 6-miliardového balíčka plánu obnovy by na Slovensko mala prísť v najbližších týždňoch. Peniaze na jednej strane zrýchlia hospodársky rast. Napríklad tým, že pomôžu domácnostiam obnoviť tisícky rodinných domov. S miliardami sa však spája aj podmienka reforiem, a tie by mali v ekonomike rezonovať desaťročia.

Domácnosti plán obnovy pocítia na svojich príbytkoch. Budú môcť žiadať o príspevok na renováciu.

„Z rozpočtu vyše 500 miliónov eur na približne 30 000 rodinných domov predstavuje príspevok v priemere okolo 16 600 eur na jeden rodinný dom. Podmienky podpory sa ešte pripravujú, takže toto treba chápať ako predbežné číslo a v konkrétnych prípadoch bude závisieť od viacerých faktorov,“ upresnila hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia Michaela Pšenáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Záujemcovia o zateplenie, výmenu kotla či inštaláciu solárnych kolektorov sa budú môcť hlásiť už v priebehu budúceho roka. Cieľom je znížiť energetickú spotrebu domu aspoň o tretinu.

„O podporu bude možné žiadať prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia. Na tento účel pripravujeme online portál a plánujeme zriadiť 10 regionálnych kancelárií,“ dodala Pšenáková.

Tie budú záujemcom poskytovať poradenstvo. Zhruba 800 miliónov eur z plánu obnovy príde už v najbližších týždňoch. Investície v prvom rade zrýchlia ekonomický rast. To sa prejaví v najbližších dvoch až troch rokoch.

„Cieľom plánu obnovy je nielen okamžite zlepšiť kvalitu života na Slovensku, ale zabezpečiť prostredníctvom reforiem aj dlhodobú udržateľnosť a rast potenciálu ekonomiky, napríklad prostredníctvom zlepšenej kvality vzdelávania,“ vysvetlil analytik Boris Fojtík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika