Na hlavný obsah

Slovensko poskytne Bosne a Hercegovine humanitárnu pomoc za takmer 36 000 eur

Krajina je pod tlakom migrantov.

Slovensko poskytne Bosne a Hercegovine humanitárnu pomoc za takmer 36 000 eur
Štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner (vľavo) a zástupca riaditeľa Služby pre cudzinecké otázky Bosny a Hercegoviny Mirsad Buzar. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Slovensko poskytne Bosne a Hercegovine humanitárnu pomoc v hodnote takmer 36 000 eur a takisto pomôže so zaškolením sociálnych pracovníčok, ktoré budú pracovať v novom migračnom centre neďaleko mesta Bihač. Ako informoval médiá tlačový odbor rezortu vnútra, ide o prejav solidarity Slovenska pri podpore krajín, ktoré sú pod silným migračným tlakom.

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR podpísal po piatkovom (17. 9.) ministrom bezpečnosti Bosny a Hercegoviny Selmom Cikotičom v Sarajeve podpísali bilaterálne Memorandum o spolupráci v oblasti migrácie a azylu.

„Cieľom memoranda je pomôcť vytvárať bezpečné a stabilné podmienky pre migrantov i pracovníkov migračných centier na území tohto štátu. Zároveň ďalej rozvíja spoluprácu medzi migračným úradom MV SR a Službou pre prácu z cudzincami Bosny a Hercegoviny,“ uviedlo ministerstvo.

Financie určené pre tento zámer pochádzajú z programu Slovak Aid s názvom „Zdieľanie slovenskej skúsenosti“.

„Malé krajiny, ktoré chcú niečo znamenať v Európe, sú odsúdené na spoluprácu. Citlivo preto vnímame situáciu v Bosne a Hercegovine v oblasti migrácie. Sme v neporovnateľne komfortnejšej situácii, a preto ponúkame svoje kapacity na prenos skúseností a materiálnu pomoc,“ povedal Leitner.

Podľa vedúcich oboch delegácií je potrebné sledovať situáciu v Afganistane, pretože „zopakovanie migračnej krízy z rokov 2018 až 2019 by malo pre Bosnu a Hercegovinu ako nečlenskú krajinu Európskej únie vážne materiálne, spoločenské i politické dôsledky,“ uviedlo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet