Na hlavný obsah

Sme rodina chce ľudí za rast cien energií kompenzovať, Matovič má však podmienky

Najprv treba riešiť verejné financie, tvrdí minister.

Sme rodina chce ľudí za rast cien energií kompenzovať, Matovič má však podmienky
Ilustračná snímka - stĺpy elektrického vedenia. Foto: TASR/AP

Najskôr musí parlament odklepnúť výdavkové stropy, dôchodkovú reformu či dlhovú brzdu a až následne môže vláda rozdávať peniaze ľuďom, ktorých výrazne zasiahne zdražovanie energií.

Prvé nástrely, ako by mohla vláda odľahčiť peňaženky ľudí, ktorých najviac zasiahne zdražovanie energií, prišli ešte minulý týždeň od koaličnej Sme rodina, a to vo forme určitých kompenzácií. Teraz už hnutie tvrdí, že napríklad možnosť odkladov zálohových platieb za elektrinu či plyn navrhne s definitívnou platnosťou.

„Počas toho prechodného obdobia, dajme tomu jedného roka, nikoho nebudú môcť vypnúť, čo sa týka elektriny alebo plynu, ale bude si to môcť rozložiť na dlhšie obdobie,“ spresnil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Energie na splátky

Systém by mal podľa ministra fungovať podobne ako pri odkladoch splátok úverov. Štátnu kasu však drží v rukách minister financií Igor Matovič (OĽANO). A ten posiela koaličným partnerom jasný odkaz. Najskôr poriadok vo verejných financiách a až potom rozdávanie peňazí.

Inými slovami, minister žiada, aby parlament najskôr odklepol viaceré ústavné opatrenia, ako napríklad výdavkové stropy, dlhovú brzdu či dôchodkovú reformu. „V prvom rade si treba splniť túto domácu úlohu, čiže prijať ústavné zmeny, ktoré sa týkajú dlhodobej udržateľnosti, a potom sa bavme o tom, kde budeme pomáhať. Opačné garde nefunguje,“ zdôraznil Matovič.

A minister ešte pritvrdzuje. Udržateľné verejné financie sú záväzkom celej koalície, ktorý vychádza z programového vyhlásenia vlády. A od Slovenska, ako tvrdí Matovič, to požaduje aj Európska komisia. „Nás pomaly vyhodia z EÚ, keď budeme rozdávať bez toho, aby sme boli zodpovední k verejným financiám,“ dodal.

Nezhody v koalícii

O finančné reformy sa dlhodobo sporí OĽANO s SaS. Liberáli chcú zakotviť do dlhovej brzdy systém znižovania daní. Hlasovanie o tejto téme sa v parlamente z tohto dôvodu už takmer rok presúva z mesiaca na mesiac. Šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS) však odmieta viaceré ostré vyhlásenia Matoviča, ako aj jeho kroky.

„Stavať riešenia na hranu nie je správne. V žiadnom prípade nemôžem súhlasiť s tým, že by strana SaS blokovala, alebo nedajbože vydierala,“ ohradil sa Viskupič.

Opozícia pripodobňuje kroky Matoviča k rukojemníckej dráme, pričom rukojemníci sú podľa nezaradeného poslanca Petra Pellegriniho (Hlas-SD) len ľudia.

„Je to absolútne nesprávne. Nehovoríme o horibilných sumách. Taký objem prostriedkov, ktorý by bol teraz potrebný na pomoc najslabším, dokáže zvládnuť Slovensko aj bez toho, aby sa teraz museli viesť dlhodobé diskusie o dlhovej brzde a vážnej konsolidácii,“ uviedol Pellegrini.

Koalícia má za zatvorenými dverami debatovať o krokoch ako znížiť dosahy zdražovania v nasledujúcich dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika