Na hlavný obsah

Sme rodina spraví všetko pre konanie referenda o predčasných voľbách

Nepodporia rozdelenie prokuratúry ani zrušenie paragrafu 363.

Sme rodina spraví všetko pre konanie referenda o predčasných voľbách
Na snímke zľava prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár. Foto: TASR

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v stredu (29. 9.) na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou deklaroval, že jeho hnutie spraví všetko pre to, aby sa referendum o predčasných voľbách konalo.

„Sme pripravení urobiť zmenu ústavy a umožniť občanom tejto krajiny rozhodnúť sa, vyjadriť sa v referende o skrátení volebného obdobia,“ povedal Kollár.

Predseda hnutia povedal, že Sme rodina aj OĽANO sú pripravené zmeniť ústavný zákon tak, aby sa referendum mohlo konať. Verí, že vláda premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) takýto zákon pripraví.

„(Predseda Smeru-SD Robert) Fico vykopáva dvere, ktoré sú otvorené. Je to zbytočné,“ uviedol Kollár s tým, že všetci koaliční partneri vrátane prezidentky sú presvedčení, že referendum by sa malo konať.

Kollár poznamenal, že sa s prezidentkou bavili aj o situácii v bezpečnostných zložkách a o pracovnej skupine na obnovu dôvery v právny štát. Zopakoval, že hnutie sa nebude zúčastňovať rokovaní tejto skupiny.

„Jasne sme deklarovali, že veľmi veľa bodov odsúhlasíme, až na dva body – rozdelenie (generálnej a špeciálnej) prokuratúry a (zrušenie paragrafu) 363. Tam máme jasné stanovisko, nie sme ochotní ustúpiť,“ dodal Kollár.

Prezidentka Čaputová sa už v pondelok (29. 9.) stretla s premiérom Hegerom a Ficom, s ktorými tiež diskutovala o situácii v polícii a stave spoločnosti. V stredu sa má stretnúť ešte s predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim.

Pred stredajším rokovaním vlády minister financií Igor Matovič (OĽANO) komentoval rozhodnutie prezidentky nepozvať ho na podobnú diskusiu. Núkať sa na stretnutie vraj určite nebude.

„Je to jej slobodné rozhodnutie, má na to právo. Zrejme je lepšia diskusia s mafiánom Ficom ako s Matovičom,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko