Na hlavný obsah

Sme rodina sa nechystá opustiť koalíciu, chce zákonnú očistu štátu

Kollár uviedol, že jeho hnutie podporí Mikulca.

Sme rodina sa nechystá opustiť koalíciu, chce zákonnú očistu štátu
Peter Pellegrini (nezaradený) a Boris Kollár (Sme rodina) Foto: RTVS

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) naďalej trvá na tom, že jeho hnutie sa nebude zúčastňovať pracovnej skupiny pre obnovu právneho štátu, ktorej vznik oznámil vo štvrtok (16. 9.) premiér Eduard Heger (OĽANO).

Niekoľkokrát deklaroval, že je za očistu štátu, musí sa to však udiať zákonným spôsobom. „Som za to, aby smerácka mafia bola rozložená a postavená pred spravodlivý súd, ale musíme každému v tomto štáte dopriať spravodlivé konanie pred orgánmi činnými v trestnom konaní,“ zdôraznil Kollár v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Poslanec a líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini zopakoval, že na Slovensku sa deje „rozvrat právneho štátu v priamom prenose.“

Sme rodina nebude hlasovať za odvolanie Mikulca

Líder hnutia povedal, že „keby v pondelok (20. 9.) bolo hlasovanie o Romanovi Mikulcovi, tak samozrejme, že nebudeme za to, aby ho odvolali.“ Kollár dodal, že keď sa preukáže, že minister vnútra (OĽANO) porušil zákon, tak budú za jeho odchod.

Súhlasí s názorom, že šéf rezortu vnútra by mal mať kompetencie menovať policajného prezidenta, šéfa Národnej kriminálnej agentúry či policajnej inšpekcie.

Reagoval aj na slová ministra financií Igora Matoviča a šéfa OĽANO, ktorý v nedeľu pripustil, že by koalícia mohla vládnuť aj bez Sme rodina. „Áno, môžu to urobiť. Sadneme si na koaličnej rade. Keď sa tak rozhodnú, rešpektujeme to.“

Pellegrini uviedol, že vzhľadom na dianie v bezpečnostných zložkách mal Heger okamžite odvolať ministra vnútra. Matovičove slová na adresu Sme rodina považuje za pokus šéfa OĽANO vstupovať Kollárovi do svedomia.

Kollár nemá výhrady proti Kolíkovej zotrvaniu na ministerstve

Hnutie Sme rodina podporí zotrvanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej na jej poste aj po prestupe do SaS. „Ja s týmto nemám absolútne problém, aby Richard Sulík nechal toto ministerstvo Márii Kolíkovej,“ uviedol Kollár.

Na otázku, ako by zareagoval na výzvu Sulíka, aby pre SaS ako pre druhú najsilnejšiu koaličnú stranu Sme rodina prenechala post predsedu parlamentu odpovedal: „Do dvoch dní budem mať 22 poslancov v našom klube.“ Ktorí poslanci by mali prísť do Sme rodina však nepovedal. V súčasnosti ich majú 17.

Podľa Pellegriniho “nemá Mária Kolíková čo robiť na poste ministerky spravodlivosti.“ Pripomenul slová Matoviča, ktorý sa pri jej odvolávaní vyjadril, že v súvislosti s firmou jej brata spáchala podvod. „Ako môže byť takáto osoba na čele ministerstva spravodlivosti?” dodal.

Kritizoval aj ministerku investícií a vicepremiérku Veroniku Remišovú (Za ľudí). „Najviac tu vykrikuje a k celospoločenskej situácii sa vyjadruje pani Remišová, ktorej strana sa už za mesiac či dva ani nevyskytne v prieskumoch.“ Podľa Pellegriniho sa nerozumie svojmu rezortu a nemá ani dostatok poslancov na to, aby mohla zastávať svoju funkciu.

Pellegrini: SIS má pod kontrolou Heger

Pellegrini sa vyjadril aj k podozreniam, že špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica sleduje Slovenská informačná služba (SIS). „Ak ho sleduje SIS, tak ho sleduje SIS pod velením Eduarda Hegera, jeho premiéra, tak nech si do vydiskutuje s ním,“ vyjadril sa.

Poznamenal, že ak má SIS podozrenie, že „sa manipuluje s niečím, tak ho musí sledovať. A my to musíme strpieť, či sledujú mňa, pána Kollára, alebo kohokoľvek.“ SIS už v piatok poprela, že by sledovala špeciálneho prokurátora.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravili Ivan Tománek a Silvia Horváthová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko