Na hlavný obsah

Smer chystá ďalšiu petíciu

Robert Fico informoval prezidentku aj o hromadných protestoch.

Smer chystá ďalšiu petíciu
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico (vľavo) a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Smer-SD/koláž RTVS

Prezidentský úrad musí dôraznejšie reagovať na útoky koalície na sociálny štát a neschopnosť vlády riešiť najakútnejšie sociálne výzvy. Aj to bola jedna z výziev, ktoré predseda Smeru-SD Robert Fico adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej na ich pondelkovom stretnutí (27. 9.). Informoval o tom na videu po odchode z Prezidentského paláca.

Pokiaľ podľa neho nebude vláda aj pod drobnohľadom a tvrdou kritikou prezidentského úradu, „tak svojou nečinnosťou a zaoberaním sa vnútrokoaličnými šarvátkami a neschopnosťou spustí rekordnú vlnu zdražovania s drastickými dosahmi na životnú úroveň ľudí na Slovensku.“

Ako pripomenul, hnev ľudí sa zvyšuje aj ignorovaním útokov na právny štát. „Nečinnosť pani prezidentky v otázkach deštrukcie právneho štátu a hrubého zneužívania právneho štátu považujem za zatváranie očí pred realitou,“ dodal.

Je presvedčený, že jedinou cestou pre zmiernenie napätia v spoločnosti je dať právo ľuďom rozhodnúť o konaní sa predčasných parlamentných volieb.

V tejto súvislosti prezidentke vytkol faktické zmarenie referenda podaním návrhu na Ústavný súd. Zároveň oznámil, že Smer-SD jej doručí dve otázky do ďalšej petičnej akcie a bude čakať na jej reakciu. „Ak oznámi, že otázky nepodá na posúdenie Ústavnému súdu, začneme zbierať podpisy,“ avizoval.

Rovnako hlavu štátu informoval, že jeho strana sa v októbri a novembri chystá organizovať protestné zhromaždenia. Očakáva na nich mnohotisícovú účasť. „Budeme robiť naďalej nekompromisnú ľavicovú opozičnú politiku, ktorej cieľom bude aj prezidentský úrad pokiaľ bude pokračovať vo svojich doterajších postojoch,“ zdôraznil.

Zuzana Čaputová v pondelok dopoludnia diskutovala s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). V najbližších dňoch sa plánuje stretnúť s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a predsedom strany Hlas-SD Petrom Pellegrinim. Hlavnou témou rozhovorov je dianie v bezpečnostných zložkách a upokojenie situácie na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko