Na hlavný obsah

Sociálni demokrati tesne zvíťazili v nemeckých voľbách

Zelení dosiahli historické maximum.

Sociálni demokrati tesne zvíťazili v nemeckých voľbách
Na snímke Olaf Scholz (SPD), nemecký minister financií a top kandidát na nemeckého kancelára. Foto: TASR/AP

Nemecké parlamentné voľby vyhrali sociálni demokrati (SPD), ktorí v nedeľňajšom (26. 9.) hlasovaní získali podľa predbežných výsledkov 25,7 % hlasov.

Na druhej priečke skončila konzervatívna únia CDU/CSU so ziskom 24,1 % hlasov, čo predstavuje po 16 rokoch vlád kancelárky Angely Merkelovej rekordné minimum, napísala agentúra DPA.

Zelení sú so 14,8 % na tretej priečke naopak dosiahli historické maximum. Nasledujú liberálni slobodní demokrati (FDP) s 11,5 %. Protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) s 10,3 % klesla z tretieho miesta, na ktorom bola pred štyrmi rokmi, na piate miesto. Postkomunistická Ľavica dostala 4,9 % hlasov.

Hoci Ľavica neprekročila hranicu 5 %, do parlamentu zasadne, keďže sa jej podarilo získať potrebné tri priame poslanecké mandáty.

Očakáva sa, že vrcholní predstavitelia strán budú v pondelok (27. 9.) rokovať o výsledkoch nedeľňajších volieb do Spolkového snemu aj o možných koalíciách. Budúca nemecká vláda bude s najväčšou pravdepodobnosťou zložená z troch formácií. Otvorené zostáva, kto bude kancelárom.

Nárok na funkciu kancelára vzniesol ako líder SPD Olaf Scholz, tak aj predseda CDU Armin Laschet. Obaja chcú rokovať o koalícii so Zelenými a FDP.

Predseda FDP Christian Lindner už v nedeľu večer navrhol, aby najprv k rokovaciemu stolu zasadli obe menšie strany a ujasnili si svoje priority.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet