Na hlavný obsah

Som nevinný, vyhlásil Kováčik. Verdikt súdu sa dozvie v pondelok

Prokurátor navrhuje 13 rokov vo väzbe.

Som nevinný, vyhlásil Kováčik. Verdikt súdu sa dozvie v pondelok
Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 17. septembra 2021 v Pezinku. Foto: TASR

Dlhoočakávaný verdikt si obžalovaný bývalý šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik vypočuje v pondelok (20. 9.). Prokurátor pre neho navrhuje trinásťročný trest, jeho obhajcovia úplné oslobodenie spod obžaloby. Právo posledného slova využil Kováčik na vyhlásenie o svojej nevine. Tému sledovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Emócie na súde s Kováčikom by sa dali krájať. „Slušne povedané, hotová katastrofa, arogancia moci, neobjektivita a obrovská zaujatosť pani sudkyne voči mojej osobe a mojim obhajcom“ – takto v približne trojhodinovej záverečnej reči popísal hlavné pojednávanie.

Využil aj právo posledného slova pred vyhlásením rozsudku. Vyhlásil, že hlavné pojednávanie považuje za predčasne ukončené. Obhajobe podľa neho nebolo umožnené odstraňovať rozpory. Je podľa neho potrebné, aby všetky skutky boli jednoznačne objasnené.

„Stojím tu so vztýčenou hlavou, som nevinný. Tvrdil som to na začiatku, tvrdím to teraz, budem to tvrdiť na smrteľnej posteli,“ vyhlásil.

Kováčik hovoril aj o tom, že boli porušené jeho práva na obhajobu a skončenie dokazovanie ho vraj šokovalo. Vníma zásadné rozpory vo výpovediach a označuje ich za koordinované – v záverečnej reči otvorene spochybňoval výpovede takzvaných kajúcnikov.

Jeden z jeho obhajcov Erik Magál označil proces za zlyhanie justície. Podľa jeho slov podali niekoľko trestných oznámení pre podozrenia z manipulácie svedeckých výpovedí. Upozornil na udalosti posledných dní.

„Z čoho pramení taká snaha takto expresne rýchlo ukončiť toto konanie a je veľmi zaujímavé, že takáto očividná snaha nastala po tom, ako v uplynulých dňoch prišlo k hromadnému zadržiavaniu vyšetrovateľov NAKA, medzi ktorými bol aj Pavol Ďurka, ktorý viedol vyšetrovanie vo vzťahu k doktorovi Kováčikovi,“ poznamenal Magál.

Trinásť rokov za mrežami a prepadnutie majetku – taký trest navrhuje dozorový prokurátor Michal Šúrek.

„Uvedený trest by mal zosobňovať nejakú individuálnu, ale aj generálnu prevenciu. Nemožno však zabúdať na to, v akom postavení sa táto osoba dlhoročne nachádzala a akému úradu šéfovala,“ objasnil dôvody.

Verdikt si však Kováčik vypočuje až v pondelok popoludní. Možno očakávať, že nepôjde o definitívnu bodku za procesom, keďže obe strany majú právo sa odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko