Na hlavný obsah

Sopka na La Palma stále chrlí lávu. Evakuovali už tisíce ľudí

Láva mieri k západnému pobrežiu ostrova.

Sopka na La Palma stále chrlí lávu. Evakuovali už tisíce ľudí
Výbuch sopky Cumbre Vieja na Kanárskych ostrovoch - sopka chrlí lávu. Foto: SITA/AP

Na španielskom ostrove La Palma na Kanárskych ostrovoch evakuovali pre nedeľňajšiu (19. 9.) erupciu sopky Cumbre Vieja zhruba 5 000 ľudí. Obete ani zranenia nehlásia.

Sopka stále chrlí lávu a v priebehu 48 hodín by sa malo vedieť, ako dlho bude ešte erupcia trvať, uviedla televízia RTVE s odvolaním sa na predsedu regionálnej vlády Ángela Víctora Torresa. Na ostrove La Palma je od pondelkovej (20. 9.) noci aj španielsky premiér Pedro Sánchez.

Môže trvať niekoľko týždňov

Pripravený je plán evakuácie ďalších 5 000 osôb. Podľa rozhlasu Cadena SER previezli aj 400 ľudí z hotela v Puerto Naos, ktorí boli potom ubytovaní na ostrove Tenerife. Podľa premiéra Kanárskych ostrovov Torresa nebolo nutné uzavrieť na ostrove La Palma leteckú dopravu.

Láva podľa simulácií Národného geografického ústavu mieri k západnému pobrežiu ostrova. Torres miestnemu rozhlasu povedal, že v priebehu 48 hodín by sa malo vedieť, ako dlho ešte bude trvať erupcia. Už skôr miestne médiá písali, že to bude možno aj niekoľko týždňov.

Evakuovaná bola celá obec El Paso, podľa jej starostu Sergia Rodrígueza zničilo asi 20 domov, ktoré zachvátil požiar. Okrem vytekajúcej lávy sopka chrlí žeravú horninu, uviedla RTVE.

Zo strachu nespali

Na ostrove La Palma zažívajú erupciu sopky prvýkrát po polstoročí. Televízia RTVE zverejnila na svojich stránkach audionahrávku z miesta vzdialeného asi dva kilometre od tečúcej lávy, na ktorej je počuť postup lávy.

Reportér, na ktorého padal pri reportáži popolček zo sopky, uviedol, že miestni v noci zo strachu nespali, hoci nie sú bezprostredne ohrození.

Premiér Sánchez a minister vnútra Fernando Grande-Marlaska. V pláne majú v pondelok návštevu evakuovaných v centre zriadenom miestnymi úradmi a Červeným krížom a účasť na rokovaní krízového štábu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet