Na hlavný obsah

Splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia bude Záborská

Nikto lepší na tom poste nemôže byť, tvrdí Kollár.

Splnomocnenkyňou vlády pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia bude Záborská
Na snímke koaličná poslankyňa Anna Záborská (OĽANO). Foto: TASR

Splnomocnenkyňou vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia bude poslankyňa Národnej rady SR Anna Záborská (OĽANO). Schválil to vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) na svojom stredajšom 8. 9.) rokovaní.

Splnomocnenec vykonáva svoju funkciu bez nároku na odmenu. Vláda vytvorila nový post vládneho splnomocnenca na základe svojho programového vyhlásenia vlády.

V ňom uviedla, že si uvedomuje rastúcu závažnosť problému porušovania slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. Preto plánuje aktívne podporiť participáciu na aktivitách medzinárodného spoločenstva cez Medzinárodnú alianciu pre podporu náboženskej slobody.

„Nikto lepší na tom poste nemôže byť. Verím tomu, že si bude vo funkcii zodpovedne plniť svoje úlohy,“ reagoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Podľa neho je funkcia takéhoto splnomocnenca „správna cesta“.

Čo je úlohou splnomocnenca?

V rámci svojej pôsobnosti splnomocnenec pracuje na systémových opatreniach s cieľom ochrany posilnenia slobody vierovyznania alebo presvedčenia a buduje osvetu na Slovensku. Napríklad v oblasti prínosu cirkví a náboženských spoločností pre občiansky a spoločenský život či potreby medzináboženského dialógu a prevencie náboženského extrémizmu.

Úlohou splnomocnenca je monitorovať aktuálnu situáciu v oblasti dodržiavania slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Tiež systematicky skúma možnosti využitia ďalších nástrojov adresnej pomoci komunitám prenasledovaným pre vierovyznanie alebo presvedčenie vo svete a rozvíja ich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko