Na hlavný obsah

Spojené štáty považujú severokórejské raketové testy za hrozbu

Severokórejčania označili cvičenia za úspešné.

Spojené štáty považujú severokórejské raketové testy za hrozbu
Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Americká armáda v reakcii na severokórejské raketové testy uviedla, že táto aktivita predstavuje hrozbu pre susedné krajiny. Informovala o tom v pondelok (13. 9.) agentúra AFP.

„Sme si vedomí správ o odpálení riadených striel. Situáciu budeme naďalej monitorovať a úzko ju konzultovať s našimi spojencami a partnermi. Táto aktivita zdôrazňuje pokračujúce zameranie KĽDR na rozvoj jej vojenského programu s cieľom vytvárať hrozby pre okolité štáty aj medzinárodné spoločenstvo. Záväzok USA k obrane Kórejskej republiky a Japonska zostáva skalopevný,“ napísalo vo vyhlásení velenie americkej armády v oblasti Indického a Tichého oceánu (USINDOPACOM).

Severná Kórea oznámila, že cez víkend skúšobne odpálila nový typ „riadených striel dlhého doletu“. Tamojší režim testy označil za úspešné. Podľa juhokórejských expertov, ktorých citovala agentúra Jonhap, tým chcel tamojší režim demonštrovať svoju vojenskú silu, ale použitím striel s plochou dráhou letu, nie balistických rakiet, sa Pchjongjang zámerne vyhol prílišnému provokovaniu Spojených štátov.

KĽDR čelí medzinárodným sankciám za vývoj jadrových zbraní a balistických rakiet. Pchjongjang tvrdí, že ich potrebuje na obranu pred americkou inváziou. Severná Kórea však nemá zákaz vyvíjať riadené strely, ktoré cez víkend otestovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet