Na hlavný obsah

Srbsko uzavrelo s Kosovom dohodu, obe strany chcú znížiť napätie na hraniciach

V najnovšom spore ide o poznávacie značky áut.

Srbsko uzavrelo s Kosovom dohodu, obe strany chcú znížiť napätie na hraniciach
Srbi prechádzajúci popri barikádach na kosovsko-srbskej hranici. Foto: ČTK/AP

Srbsko a Kosovo uzavreli vo štvrtok (30. 9.) dohodu o znížení napätia na svojich hraniciach. Informoval o tom osobitný predstaviteľ Európskej únie (EÚ) pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslav Lajčák.

„Máme dohodu! Po dvoch dňoch intenzívnych rokovaní sme dosiahli dohodu o deeskalácii a posunutí sa vpred,“ napísal Lajčák na sociálnej sieti.

Situácia na srbsko-kosovskej hranici sa vyostrila po tom, ako tam kosovskí Srbi od minulého pondelka (27. 9.) protestovali proti zákazu vstupu áut so srbskými evidenčnými číslami do Kosova, pričom cesty vedúce k hraničným priechodom Jarinje a Brnjak zatarasili kamiónmi.

Priština informovala, že takýto zákaz zaviedla recipročne po tom, ako Srbsko odmietlo na svoje územie vpúšťať autá s kosovskými značkami. To totiž podľa Srbska naznačovalo, že Kosovo je nezávislým štátom. S tým Belehrad nesúhlasil,. a tak žiadal, aby vodiči pri príchode do Srbska kosovské značky zo svojich áut odstránili a nahradili ich inými, dočasnými, uviedla agentúra AFP.

Súčasťou dohody je podľa dokumentu, ktorý Lajčák zverejnil, okrem iného aj vytvorenie osobitnej pracovnej skupiny so zastúpením Srbska, Kosova a EÚ, ktorej cieľom bude nájsť trvalé riešenie sporu okolo evidenčných čísel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet