Na hlavný obsah

Štáty EÚ znovu predĺžili sankcie za anexiu Krymu

Týkajú sa 177 ľudí a 48 firiem a inštitúcií.

Štáty EÚ znovu predĺžili sankcie za anexiu Krymu
Pohľad na krymský most spájajúci Rusko a Krymský polostrov v ruskom Tamane. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie v piatok (10. 9.) znovu o pol roka predĺžili sankcie prijaté po ruskej anexii Krymu. Postihy za narúšanie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny sa v súčasnosti vzťahujú na 177 ľudí a 48 firiem či inštitúcií. Platiť budú najmenej do polovice marca budúceho roka, uviedla Rada EÚ.

Únia sankcie zaviedla v roku 2014 ako reakciu na zabratie ukrajinského polostrova Krym Ruskom, ktoré podľa európskeho bloku porušilo medzinárodné právo. Na zoznam sa postupne dostali miestni proruskí politici či šéfovia firiem, ktorí majú na základe sankcií zákaz cestovať do Únie. Okrem toho je im aj firmám zmrazený všetok majetok v EÚ a majú zákaz získavať v Únii pôžičky.

Dvadsaťsedem členských krajín naposledy predĺžilo o pol roka platnosť sankcií tento rok v marci. Zoznam dostal súčasnú podobu vlani v októbri, keď naň pribudli mená dvoch členov vedenia firiem prispievajúcich k infraštruktúrnemu prepojeniu Ruska a Krymu. Rozšíril sa vtedy aj o štyri spoločnosti pre ich účasť na prepájaní železnice medzi ukrajinským polostrovom a Ruskom.

Únia uplatňuje aj hospodárske sankcie proti niektorým sektorom ruskej ekonomiky, ktoré v júli predĺžila do konca januára budúceho roka. Zamerané sú na finančníctvo, určité oblasti energetiky a obrany a na tovar, ktorý by sa mohol využiť na vojenské účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet