Na hlavný obsah

Stojace autá s naštartovaným motorom pri školách sú problémom pre deti

Ovzdušie okolo škôl je často nedýchateľné.

Viac ako 90 percent detí dýcha toxický vzduch. Upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia. Veľkým problémom sú stojace autá s dymiacim motorom. Denne ich možno vidieť najmä pred školami či škôlkami. Rodičia z južného Slovenska sa preto rozhodli s týmto problémom bojovať.

Ráno deti odprevadiť, poobede ich zas počkať pred školou – v zaparkovaných autách bez vypnutého motora. Pred jednou základnou školou zastaví v priemere až 300 áut dvakrát denne.

„Keď naozaj päťkrát do týždňa čakáte 5 až 10 minút v priemere na ulici, kde priamo vedľa vás parkuje auto so zapnutým motorom, tak ten vzduch, ktorý dýchate vy a vaše dieťa, je v podstate nedýchateľný,“ uviedla iniciátorka kampane proti parkovaniu s naštartovaným motorom Andreaa Tamášová.

Keď má motor nízku teplotu, exhaláty obsahujú mnoho škodlivých látok. Na povrchučiastočiek sedia chemické látky, ktoré zaraďujeme do kategórie aromatické uhľovodíky a tieto sú karcinogénne,“ povedala docentka oddelenia fyziky životného prostredia Univerzity Komenského v Bratislave Marcela Morvová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko