Na hlavný obsah

Študenti Padovskej univerzity ocenili Kuciaka a Kušnírovú za prínos k ochrane ľudských práv

Cenu prevzali rodičia ocenených.

Študenti Padovskej univerzity ocenili Kuciaka a Kušnírovú za prínos k ochrane ľudských práv
Na archívnej snímke symbolický pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto: TASR

Zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú ocenili in memoriam študenti Padovskej univerzity za ich prínos v boji za ochranu ľudských práv. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí v nedeľu (26. 9.).

Cenu prevzali rodičia Jána Kuciaka Jozef a Jana Kuciakovci a matka Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová. Podujatia sa zúčastnili aj slovenská veľvyslankyňa v Taliansku Karla Wursterová, predseda Talianskej národnej tlačovej federácie Giuseppe Giulietti, investigatívna novinárka a Kuciakova najbližšia spolupracovníčka Pavla Holcová a člen Súdnej rady SR Pavol Žilinčík.

Rodičia zavraždených poďakovali za ocenenie a vyzvali študentov, aby pokračovali v boji za ochranu ľudských práv po celom svete.

„Ich násilná smrť a ňou vyvolaná akútna potreba ochrany novinárov umocnili naše vedomie, že hodnoty demokratickej spoločnosti je potrebné pestovať a ich ochranu si neustále pripomínať. Ján a Martina verili v tieto hodnoty, ktoré sa premietali do ich životov a práce,“ zdôraznila vo svojom prejave veľvyslankyňa Wursterová.

Univerzita v Padove patrí medzi najstaršie univerzity na svete a dlhodobo sa venuje podpore ochrany ľudských práv. „Nedávno poskytla štipendium aj pre 50 afganských študentiek a študentov,“ uviedol tlačový odbor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko