Na hlavný obsah

Štyri okresy budú od pondelka už v 2. stupni ohrozenia

Počet okresov v červenej farbe sa zvýšil na 27.

Od pondelka 20. septembra budú podľa covidového automatu štyri okresy v bordovej farbe, teda v 2. stupni ohrozenia. Nové rozdelenie okresov schválila vláda vo štvrtok (16. 9.).

V bordových okresoch má byť podľa covidového automatu obmedzený pohyb po 21.00 h. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) povedal, že núdzový stav pre obmedzenie pohybu v týchto okresoch sa zavádzať nebude.

Vysvetlil však, že jednotlivé samosprávy po dohode s regionálnymi hygienikmi budú môcť všeobecne záväznými nariadeniami obmedziť otváracie hodiny prevádzok, pohyb osôb či účasť na hromadných podujatiach.

Pre rýchlo sa zhoršujúcu epidemickú situáciu sa okres Bardejov presúva do bordovej farby s platnosťou už od piatka (17. 9.). V druhom stupni ohrozenia sú tiež okresy Krupina, Rožňava a Skalica.

Počet okresov v prvom stupni ohrozenia sa zvýšil na 27. Vo fáze monitoringu sa nachádzajú už len štyri okresy, a to Dunajská Streda, Medzilaborce, Pezinok a Poltár.

Režim na hraniciach

Vláda zároveň schválila uvoľnenie režimu na hraniciach. Slovensko bolo doteraz v druhom stupni alert systému, teda v oranžovej farbe. Od pondelka sa režim zmení na prvý stupeň - zelená farba.

V praxi to znamená, že na vnútorných hraniciach Slovenska budú prebiehať len náhodné kontroly v rámci bežného výkonu služby.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) má zároveň posúdiť všetky bývalé hraničné priechody III. kategórie čo sa týka stavu, rozsahu a spôsobu výkonu kontrol v súvislosti s karanténnymi povinnosťami po vstupe na Slovensko.

Epidemická situácia

Podľa predikcií ministerstva zdravotníctva na konci septembra očakávajú denné prírastky pozitívnych prípadov v rozpätí od 1 500 do 3 000. Povedal to šéf rezortu Vladimír Lengvarský po rokovaní vlády.

V nemocniciach počítajú s 500 až 750 hospitalizovanými pacientmi na konci septembra. Aktuálne je takmer 86 % z ľudí v nemocniciach nezaočkovaných. Zo zaočkovaných to sú často starší ľudia s pridruženými ochoreniami.

Očakáva sa úmrtnosť v rozmedzí od 8 až 15 obetí covidu denne. Predpokladaná miera plnej zaočkovanosti bude na konci mesiaca medzi 43 a 44 percentami. "Očkovanie pokračuje tempom, ktoré nie je dostatočné," uviedol minister.

Lengvarský predstavil aj miernu úpravu pri vyhodnocovaní covidového automatu. Výskyt pozitívnych prípadov u osôb do 18 rokov bude mať v porovnaní s dospelými váhu jednej pätiny. "Aby sme pre nárast incidencie v školách nemuseli rýchlo preraďovať okresy do vyššej farby," vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko