Na hlavný obsah

Súd s Dobroslavom Trnkom pokračuje. Prehrávali aj nahrávky z telefónu Kočnera

Pojednávanie bude pokračovať v utorok (14. 9.).

Súd s Dobroslavom Trnkom pokračuje. Prehrávali aj nahrávky z telefónu Kočnera
Na snímke obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prichádza na hlavné pojednávanie v kauze Gorila na Okresný súd Bratislava I. Foto: TASR

Počas tretieho dňa procesu s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom odznela na pojednávaní nahrávky z telefónu Mariana Kočnera. Trnka čelí obžalobe pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, a to tak, že zvukový záznam sedem rokov ukrýval a nevydal polícii.

Napriek námietkam Trnkovho obhajcu Martina Krakovského, že nahrávky získali a vyhotovili nezákonne, sudca v pondelok (13. 9.) povolil ich prehrávanie.

Ako informuje Rádiožurnál na Rádiu Slovensko, na úvod odznel záznam údajného rozhovoru medzi Kočnerom, Trnkom a právnikom Lórantom Kósom – kamarátom obžalovaného, ktorý bol vraj zapojený do vydierania finančníka Jaroslava Haščáka Gorilou. Zapojený mal byť podľa nahrávok aj starosta obce Dolný Bar Oskár Bereczk. Dialo sa to údajne poza Kočnerov chrbát.

Prehrali aj rozhovor Kočnera a Kósa bez obžalovaného. Zaznela aj známa nahrávka, na ktorej majú byť hlasy Kočnera a Trnku. Kočner v nej na Trnku kričí a dožaduje sa od neho vysvetlenia, ako to bolo s vydieraním Haščáka.

„Prečo si nepovedal, že chcú vydierať Haščáka, môjho kamaráta. Človeka, ktorému sme pomáhali x-krát. Ako si mohol do niečoho takéhoto ísť, veď peniaze máš u mňa uložené,“ hovorí Kočner Trnkovi v nahrávke.

Obžalovaný počas minulotýždňového pojednávania povedal, že istú nahrávku u seba mal od vtedajšieho šéfa SIS. Poprel však, že išlo o Gorilu.

Polícia v roku 2019 Trnku odpočúvala v jeho aute v rámci akcie Oskar štyri. Časť odposluchov už odznela aj na pojednávaní. Pre zlú kvalitu sa čítal aj ich prepis, podľa ktorého ide o rozhovor medzi obžalovaným a Kósom. Špekulovali o tom, čo má polícia v rukách v prípade vydierania Haščáka. Trnka zatiaľ dôkazy pred súdom nekomentoval.

Súdny proces pokračuje v utorok (14. 9.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko