Na hlavný obsah

Súdny proces s Dobroslavom Trnkom odročili na december

Na súde by sa mali prehrávať časti Gorily.

Súdny proces s Dobroslavom Trnkom odročili na december
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Samosudca Okresného súdu (OS) Bratislava I odročil proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom obžalovaným v kauze Gorila na 6. až 8. decembra. Na odročenom pojednávaní by mali vypovedať znalci a mali by sa prehrávať časti Gorily.

V utorok sa prehrávali a čítali záznamy z policajných odposluchov. Išlo o odposluchy z Trnkovho auta v rámci akcie Oskar 4, ktorú v roku 2019 realizoval odbor zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru (PZ).

„Záznamy z odposluchov nie plne korešpondujú s originálmi s tým, že nie sú tam všetky záznamy. Išlo o mesiac odpočúvania. Teoreticky tam môžu byť iné fakty, ktoré by neslúžili nielen v môj neprospech, ale aj môj prospech,“ zareagoval Trnka.

V pondelok (13. 9.) prehrali štyri z približne desiatich odposluchov a v utorok (14. 9.) zvyšné. Na odposluchy dal súhlas Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v roku 2019, a to na obdobie 12. augusta až 12. septembra. Išlo o rozhovory bývalého generálneho prokurátora s jeho priateľom Lórantom Kósom počas cesty za vyšetrovateľom do Košíc v aute značky Kia Ceed.

Trnkova obhajoba nesúhlasila v pondelok len s čítaním prepisov zvukových záznamov z policajných odposluchov. Poukázala na to, že vyhotovený prepis stopercentne nekorešponduje so zvukovým záznamom. Nahrávky sú veľmi nekvalitné, a preto sudca rozhodol, že okrem prehrávania sa budú čítať aj prepisy záznamov.

Súd si v pondelok dopoludnia vypočul takmer tri hodiny z troch nahrávok z telefónu podnikateľa Mariana Kočnera. Na nich boli jeho rozhovory s Trnkom a Kósom ku Gorile. Kósa spoločne s Trnkom a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko